Nobelova nagrada za medicinu naučnicima za razvoj vakcine protiv kovida

Nobelova nagrada za medicinu ove godine dodeljena je Katalin Kariko i Druu Vajsmanu.
Nagradu su dobili zbog otkrića koja su omogućila razvoj efikasne mRNA (iRNK) vakcine protiv virusa kovid-19, saopštio je Nobelov komitet.  
Katalin Kariko rođena je u Mađarskoj 1959. godine. Studiju o modifikaciji nukleobaza RNK sprovela je na univerzitetu u Pensilvaniji. Trenutno je profesorka na Univerzitetu u Segedinu, kao i u Pensilvaniji.
Dru Vajsman rođen je u Leksingtonu u Pensilvaniji, a zajedno sa Katalin Kariko sproveo je istraživanje o modifikacijama nukleobaza. Trenutno je zaposlen na univerzitetu u Penslivaniji kao predavač.
  • KB

    06.10.2023 11:08
    Bravo, Katalin!
    DIvno! Bravo za Katalin Kariko! Ona je na mRNK vakcinama radila 20 godina i kao PhD je imala platu kao laborant jako dugo. Baš mi je drago zbog nje, apsolutno zasluženo!
  • komšinica

    03.10.2023 19:52
    @Andija Šrek
    U Hrvatskom saboru, održana su koliko znam tri okrigla stola vezana za temu mRNA vakcina, Covida i druga pitanja vezana za to, organizovana od strane jedne grupe saborskih poslanika a na kojima su govorili relevantni naučnici i zdravstveni radnici. Nisu izlaganja bila unisona, da ne milslite prvo to, niti su ljudi koji o tome govore antivakseri i šarlatani, ali ne bi bilo zgoreg da čujete šta neke vaše kolege o tome govore. Ne verujem da Vam smeta što je u pitanju Hrvatski sabor, niti njihovi članovi Hrvatske akademije znanosti, kao ni njihovi znanstveni i zravstveni radnici. Meni lično nije. Ne morate se složiti baš sa svakom izgovorenom reči ali treba čuti pa dobro razmisliti!
  • w/e

    03.10.2023 14:28
    cool
    Super, izmislili su vakcinu, samo jos da ima neki zeljeni efekat.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.