Neželjeni efekat imunoterapije raka: Kineski naučnici našli način da ga inhibiraju

Kineski naučnici pronašli su rešenje za inhibiciju pojave sindroma oslobađanja citokina (CRS) izazvanog imunoterapijom raka, navodi se u objavljenom časopisu Nature Biomedical Engineering.
Neželjeni efekat imunoterapije raka: Kineski naučnici našli način da ga inhibiraju
Foto: Pixabay

Kako piše Sinhua, CRS, takođe poznat kao citokinska oluja, prekomerna je reakcija imunog sistema. 

To se dešava kao neželjeni efekat određenih vrsta imunoterapije, kao što je CAR T-ćelijska terapija, koja može efikasno da leči maligne tumore dok stimuliše imune ćelije da oslobađaju puno inflamatornih citokina, što dovodi do CRS.

Pacijenti sa CRS pokazuju simptome kao što su groznica, hipotenzija, otkazivanje organa, pa čak i smrt u teškim slučajevima. 
 
Trenutna opcija lečenja je ubrizgavanje antitela interleukina-6 (IL-6), proinflamatornog citokina. Međutim, ne mogu se ubrizgati pre pojave CRS-a, inače će uticati na normalan nivo IL-6 u telu.
 
Naučnici iz Nacionalnog centra za nanonauku i tehnologiju razvili su hidrogel osetljiv na temperaturu konjugovan sa IL-6 antitelima. 
 
Može se ubrizgati unapred i u velikoj meri smanjuje nivoe IL-6 kada se pojavi CRS indukovan CAR T-ćelijama.
Implantirani hidrogel funkcioniše kao "sunđer" tako što adsorbuje IL-6 samo kada njegovi nivoi porastu iznad normalnog, čime se sprečava nastanak CRS-a, navodi se u radu.
 
Dodaje se da "sunđer" ne utiče na antitumornu efikasnost imunoterapije i da se lako može ukloniti špricem, piše Sinhua.
  • MK

    08.10.2023 09:31
    rekord
    @ Zeks
    Ovo je rekordno neinteligentan i neumesan komentar. Samo potpuno bezobzirna i neuka ličnost može da se šegači sa ovakvim nečim.
    Imunoterapija je apsolutno revolucionarna u onkologiji i postiže izvanredne rezultate u lećenju karcinoma. Svaki napredak je tu značajan, naročito kada je reč o nuspojavama koje mogu biti ne samo neprijatne, nego i opasne.
    Kakve pak veze s tim ima Pink, to samo Vi znate, i kako Vas nije sramota da u svoj beslovesni komentar uvlačite i Teslu?
  • Zeks

    03.10.2023 11:01
    Naucnik
    Šta li naš Tesla od Pinka misli o tome? Je li napisao neki rad ili bar napravio intervju sa Jovanom?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.