Naučnici: Određena prerađena hrana može izazvati zavisnost, treba da bude obeležena

Označavanje neke hrane kao potencijalno "zavisne" moglo bi da pomogne ljudima da promene svoju ishranu, saopštili su naučnici.
Naučnici: Određena prerađena hrana može izazvati zavisnost, treba da bude obeležena
Foto: Pixabay

Navode da procene pokazuju da bi se svaka sedma odrasla osoba i svako osmo dete moglo 'navući' na industrijski visoko prerađenu hranu.

Istraživači su rekli da bi način na koji neki ljudi konzumiraju hranu bogatu mastima i ugljenim hidratima mogao "ispuniti kriterijume za dijagnozu poremećaja zavisnosti".
Ponašanja koja zadovoljavaju taj kriterijum su, između ostalih, intenzivna žudnja, simptom odvikavanja, manja kontrola nad unosom i nastavak upotrebe uprkos posledicama poput gojaznosti, poremećaja prejedanja, lošijeg fizičkog i mentalnog zdravlja i nižeg kvaliteta života, navode istraživači.
 
Tim međunarodnih istraživača ukazuje na meta-analizu 281 studije iz 36 zemalja.
 
Ona pokazuje da se "zavisnost od ultraprerađene hrane" javlja kod 14 odsto odraslih i 12 odsto dece.
 
Naučnici kažu da bi označavanje neke hrane s visokim udelom ugljenih hidrata i masti kao "zavisničke", potencijalno moglo da poboljša zdravlje kroz promene društvenih i kliničkih politika.
 
"Priznavanjem da određene vrste prerađene hrane imaju svojstva materija koje stvaraju zavisnost, mogli bismo pomoći u poboljšanju globalnog zdravlja", rekla je Ešli Gerhart, autorka članka i profesorka psihologije na Univerzitetu Mičigen u SAD-u.
 
Autori rada, koji je objavio The BMJ, dali su primer porcije lososa i čokoladice – losos ima razmeru ugljenih hidrata i masti otprilike 0 prema 1. Nasuprot tome, čokoladica ima razmeru ugljenih hidrata i masti 1 prema 1, što, čini se, povećava potencijal zavisnosti od te hrane.
 
Istraživači iz SAD-a, Brazila i Španije ističu da "rafinisani ugljeni hidrati ili masti izazivaju slične nivoe dopamina kao one koje se vide kod supstanci koje izazivaju zavisnost, poput nikotina i alkohola".
 
"Na osnovu tih bihevioralnih i bioloških paralela, hrana koja sadrži visok nivo rafinisanih ugljenih hidrata ili dodatih masti jak je kandidat za supstancu koja izaziva zavisnost", ističu.
 
Prehrambeni aditivi takođe mogu doprineti zavisnosti od ultraprerađene hrane, rekli su.
Međutim, naučnici naglašavaju da nema sva hrana potencijal stvaranja zavisnosti.
 
"Iako je potrebno dodatno pažljivo istraživanje kako bi se utvrdio tačan mehanizam kojim ova hrana izaziva reakcije zavisnosti, jasno se vide obrasci zavisnosti i štetni zdravstveni ishodi", zaključuju istraživači.
 
Ultra-prerađena hrana s visokim udelom rafinisanih ugljenih hidrata i dodatih masti privlačna je i konzumira se kompulzivno, dodaju.

Teme

HRANA
  • w/e

    15.10.2023 15:59
    cool
    Cinjenica da odrejdena hrana stvara zavisnost je odavno poznata. Postoje eksperimenti nad pacovima kojima je utvrdjeno da preferiraju secer nad kokainom. U SAD postoje razvojni centri proizvodjaca hrane, gde eksperimentalno utvrdjuju kakvi ukusi su najbolji. Drugim recima, hrana se pravi samo sa ciljem da bude sto ukusnija, bez obzira na to koliko je nezdrava, a zavisnost je naravno pozeljno svojstvo. Regulativa koja bi obavezala proizvodjace da oznace ovakvu hranu bi sigurno podigla svest o tome.
  • Samo pitam

    15.10.2023 10:51
    Kada će objaviti rezultate eksperimenta nad srbljem - kolike količine dopamina izazivaju pink, hepi, informer, vrdalama, jovana, vučićević, marić, ... ?
  • Sale

    15.10.2023 10:21
    Pitam za druga
    O parizeru, zna li se šta..?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.