Istraživanje: U Srbiji 80 odsto građana svoje mentalno zdravlje ocenjuje kao dobro

Istraživanje o mentalnom zdravlju, koje je objavila Štada, pokazuje da 67 odsto Evropljana svoje mentalno zdravlje ocenjuje kao dobro ili veoma dobro, što je pomak od 10 procenata u odnosu na lane.
Istraživanje: U Srbiji 80 odsto građana svoje mentalno zdravlje ocenjuje kao dobro
Foto: Pixabay

Kako se navodi, Rumunija sa 86 odsto građana koji svoje mentalno zdravlje ocenjuje kao dobro ili veoma dobro, i Srbija u kojoj sebe tako ocenjuje 80 odsto ispitanika, beleže najveće poboljšanje od 15, odnosno 22 procentna poena u ovoj godini.

Svoje mentalno zdravlje kao dobro ocenjuje 73 odsto muškaraca i 62 odsto žena, 60 odsto Evropljana od 18 do 24 godine, kao i 82 odsto starijih od 70 godina.
Strah od gubitka bližnjih plaši 72 odsto građana Srbije, 69 odsto građana Rumunije i Češke i 68 odsto građana Poljske.
 
Lični finansijski problemi su treći najveći strah 50 odsto Evropljanina i 53 odsto građana Srbije.
 
Ratovi i geopolitički sukobi plaše 47 odsto Evropljana, 44 odsto građana Srbije, 65 odsto Poljaka, 58 odsto državljana Nemačke, 56 odsto građana Rumunije i 30 odsto Britanaca.
 
Istraživanje pokazuje i da muškarci znatno manje brinu od žena – čak i kada su u pitanju potencijalni gubitak voljene osobe ili lični finansijski problem.
  • Eto

    17.11.2023 01:45
    Toliko
    Ko to tvrdi da je dobro? Evo ja prvi za sebe kazem da nisam "kod kuce" u glavi. Imam anksiozma stanja i depresiju, strahove zobg neizvesnosti i lepog zivota u ovoj ludoj zemlji. Rodjen u SFRJ imao relativno lepo i kratko detinjstvo isao na more sa roditeljima na jadran i onda doziveo da gledam kao osnovac ratove, zaklane ljude, spaljene kuce, proterane i obescascene ljude i ljudske nesrece sa svih strana. Ziveo i gledao hiper inflaciju, gazda jezdu , dafinu, pinkove ,smeca razna jul je kul fazone i tako to... Rat sankcije nemastinu izbeglice i izbeglicku decu izgubljenih pogleda sa kojima sam isao u skolu. Onda mi gine otac pokusavajuci da zaradi leba za porodicu na radnom mestu.Pa dolazi kosovo pa bombardovanje i sve ostalo redom. Sada su opet ovi na vlasti povampireni ludaci aveti iz 90tih pustaju nam pinkove farme i drze skoro pa je isto veoma slicnp. Medije truju, otimaju stanove, kuce, prete, ucenjuju i izivljavaju se na nama poluprezivelima. Uzeli su mi detinjstvo, maldost i zdravlje i hajde da vidim ko bi iz ovakve situacije izasao neostecen a to je samo jedan delic sta sam preziveo u tom i ovom zlu koje ne mogu staviti u tekst. A tek sto ima i monogo gorih sudbina od moje. Pa vi ostanite normalni u zemlji Srbiji.
  • zztop

    21.10.2023 20:53
    Ono kad psihijatar kaže kolegi psihijatru : kolega vidim ti si dobro a kako sam ja ...
  • BjelogrdićBezMorala

    21.10.2023 11:22
    "Istraživanje: U Srbiji 80 odsto građana svoje mentalno zdravlje ocenjuje kao dobro"

    Skroz odlično -> Odlično -> Vrlo dobro -> Dobro.

    Nastavi niz!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.