Pomeranje kazaljki može dezorijentisati osobe koje boluju od demencije

Skori prelazak na zimsko računanje vremena mogao bi uzrokovati probleme osobama s demencijom, objavio je BBC.
Pomeranje kazaljki može dezorijentisati osobe koje boluju od demencije
Foto: Pixabay
Britansko Društvo za Alchajmerovu bolest kaže da bi ih pomeranje satova unazad, koje nam sledi tokom predstojećeg vikenda, moglo dezorijentisati. 
S obzirom na to da zimska jutra postaju mračnija, ljudima s demencijom može biti teško da prilagode svoje obrasce spavanja. Njihovom cirkadijalnom biološkom satu treba više vremena da se adaptira na novu situaciju. 
Kako dani postaju kraći, neke osobe s demencijom mogu doživeti i "sindrom zalazećeg sunca", što je promena ponašanja u kasnijim poslepodnevnim satima.
 
U tom slučaju dementna osoba može postati vrlo uznemirena ili zbunjena.
 
Demencija je sindrom povezan s neprekidnim opadanjem funkcija mozga. Alchajmerova bolest je vrsta demencije i jedan od njenih najčešće dijagnostikovanih oblika.
 
Simptomi demencije uključuju probleme s gubitkom pamćenja i mentalnom oštrinom i brzinom. Pojedincima može biti teško da pravilno govore, a za bolest su karakteristični i problemi s raspoloženjem i prosuđivanjem u određenim situacijama.
Dobrotvorna organizacija podseća da oni koji se staraju o dementnim osobama mogu preduzeti korake koji će im pomoći da se u manjoj meri omete i izmeni njihova dnevna rutina:
 
- Pridržavati se rutine tokom dana i pre spavanja, čime se može regulisati poremećeni telesni sat. To se odnosi na obroke i vežbanje svaki dan u isto vreme.
 
- Izlazak napolje tokom jutra jer doprinosi uspostavljanju unutrašnjeg telesnog sata dementne osobe i čini je umornijom i pospanijom uveče.
 
- Izbegavati ono što tokom dana može omesti san, poput konzumiranja kofeina i dremanja po danu.
  • Liman

    24.10.2023 19:56
    Muči sve nas, zimi se još ranije smrkava i trebalo bi ostaviti letnje vreme da bi dan bio duži.
  • Deks

    24.10.2023 12:46
    Ima mnogo stvari koje muče osobe s demencijom, tako da je ovo i najmanji problem.
  • Пацијент

    24.10.2023 09:50
    Ја имам синдром залазећег сунца,вата ме аритмија срца и напад панике,вртоглавице али доктор не збори ту дијагнозу него уписа прехлада

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.