Preventivni pregledi ovog vikenda u 170 zdravstvenih ustanova širom Srbije

Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) saopštio je da će i ovog vikenda u 170 zdravstvenih ustanova širom Srbije građani moći da urade preventivni pregled.
Preventivni pregledi ovog vikenda u 170 zdravstvenih ustanova širom Srbije
Foto: Pixabay
U subotu i nedelju, 4. i 5. novembra, građani će moći da urade kardiološki pregled, odnosno EKG, merenje krvnog pritiska.
 
Moći će i da prekontrolišu nivo glukoze, triglicerida i holesterola u krvi.
Zakazivanje nije potrebno, već je dovoljno da građani odu do zdravstvene ustanove od 8 do 16 sati, navode iz RFZO.
 
Kako dodaju, bolesti srca i krvnih sudova vodeći su uzrok obolevanja i umiranja u Srbiji i u svetu.
U većini slučajeva kardiološke bolesti izazvane su faktorima rizika koji se mogu kontrolisati ili lečiti – visok krvni pritisak, gojaznost, pušenje, nedovoljna fizička aktivnost.
 
Iz RFZO poručuju da država ovim pregledima želi da ukaže na značaj prevencije i da preventivne preglede učini pristupačnijim građanima.
 
Tokom oktobra rađeni su ultrazvuk dojke, PSA test i pregledi štitne žlezde, podsećaju iz RFZO.
  • Lof

    03.11.2023 12:24
    Izbori
    Predizborna kampanja! Zdravstvene ustanove i zaposleni su dobili obaveštenje o radnoj obavezi za vikend u petak! Naravno lekari, tehničari, čistačice neće dobiti ni dinar za prekovremeni rad. Država koristi zdravstvo za predizbornu kampanju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Kako da dobijemo dovoljno vitamina D?

Zašto stariji ljudi, a posebno žene, gube kalcijum iz kostiju i gomilaju ga u krvnim sudovima? Koji su uzroci ovog stanja, da li je i na koji način ga je moguće sprečiti?