Direktorka RFZO: U Srbiji 800.000 građana ima dijabetes, preventivni pregledi su najvažniji

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić rekla je danas da u Srbiji oko 800.000 građana ima dijabetes.
Direktorka RFZO: U Srbiji 800.000 građana ima dijabetes, preventivni pregledi su najvažniji
Foto: Pixabay
Dodala je da su iz tog razloga preventivni pregledi najvažniji.
Ona je na Radio televiziji Srbije ukazala da raste broj obolelih od te bolesti u Srbiji i u svetu, te da poprima oblik pandemije, kao i da se granica pomera ka mlađim osobama.
Radojević Škodrić rekla je da je ceo novembar posvećen prevetivi dijabetesa i da će se raditi merenje tromesečnog nivoa šećera u svim zdravstvenim ustanovama, vikendom tokom preventivnih pregleda, ali i oftalmološki pregledi, promene na krvnim sudovima i svi pregledi vezani za bubrežnu slabost.
 
Dodala je da se intezivno radi na tome da se uvede skrininig na dijabetes tipa 2 u svim domovima zdravlja i navela da 50 njih ima savetovališta za dijabetes.
 
Ona je rekla da je novina što pacijenti koji su na oralnoj terapiji i nisu imali pravo na test tračice o trošku države, sada imaju pravo na 100 godišnje. 
  • Basic Vesna

    13.01.2024 22:16
    Pravo za uvecanje traka
    U Sluzbenom glasniku od 15.12.2023. Objavljeno je da su nam uvecane trake za nas dijabeticare na 4 i vise doza insulina.
    Pa me interesuje dosadasnjih mesecnih 100 traka imamo pravo na 150 traka mesecno. Hvala
  • Ljubisa

    14.12.2023 23:20
    Trake za secer
    Kada ce vec jednom u sluzbenom glasniku izaci da je odavno povecan broj trakica za merenje secera ??
  • Slobodan

    17.11.2023 22:08
    Ćosić
    Doktori ne znaju za novinu za 100 besplatnih traka za merenje šećera i ne izdaju recepte.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Kako da dobijemo dovoljno vitamina D?

Zašto stariji ljudi, a posebno žene, gube kalcijum iz kostiju i gomilaju ga u krvnim sudovima? Koji su uzroci ovog stanja, da li je i na koji način ga je moguće sprečiti?