Četkicu za zube treba prati svaki dan, a temeljno - jednom nedeljno

Stručnjaci za oralnu higijenu smatraju da četkice zube treba povremeno temeljno prati, iako mnogi misle da je dovoljno ispiranje pod mlazom vode nakon upotrebe.
Četkicu za zube treba prati svaki dan, a temeljno - jednom nedeljno
Foto: Pixabay
Profesor Mark B. Desrosis sa Univerziteta u Bostonu navodi da se bakterije na četkicama za zube lako množe, zato ih je potrebno redovno dezinfikovati.
 
"Tokom sezone gripa i prehlada četkice bi trebalo detaljno prati i dezinfikovati jednom nedeljno. Bez obzira kakvu četkicu koristite, uvek se isto čisti i to od dna nagore. Nakon temeljnog čišćenja i pranja toplom vodom, četkicu potopiti u čaši s tri postotnim vodonik-peroksidom, najmanje 15 minuta", kaže Desrosis.
Potom četkicu isperite vodom i ostavite je u otvorenu posudu da se suši na vazduhu.
 
"Toplo i vlažno okruženje uzrokuje množenje raznih mikroorganizama, pa četkicu treba držati na suvo i što hladnijem mestu", istakao je on.
Četkicu bi trebalo menjati na svaka tri meseca.
  • Mrgud

    05.12.2023 13:38
    Održavanje četkice
    Držim je potopljenu u rakiji.
  • Nemanja

    01.12.2023 12:15
    Cetkica pere zube, zubi peru cetkicu

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.