Zašto je dobro piti gaziranu vodu?

Gazirana voda je izvrstan osvežavajući napitak koji hidrira telo, ali ima i druge povoljne zdravstvene učinke.
Zašto je dobro piti gaziranu vodu?
Foto: Pixabay (ilustracija)
Pomaže u smanjenju prekomerne telesne težine, olakšava pražnjenje stolice, poboljšava funkciju bubrega, regulaciju telesne temperature, koncentraciju i podstiče raspoloženje.
 
Dodavanjem svežeg voća ili povrća, limuna ili đumbira, u penušavu vodu, povećava se nivo antioksidansa.
Dijetetičari na čuvenoj Mejo klinici, Dženifer Nelson i Katerina Zeratski, kao i Dženifer MekDanijel, stručnjak za ishranu sportista, ističu da je gazirana voda povoljna za naše zdravlje.
 
Gazirana voda stimuliše iste nervne receptore kao senf, stvarajući prijatan osećaj zalivanja u ustima koji aktivira naše reflekse gutanja. Zato čaša ili dve gazirane vode može da ublaži posledice upale grla.
Mineralni izvori širom sveta, popularno su mesto za lečenje, okrepljenje celog organizma i podmlađivanje. Gaziranu vodu su koristile su još naše bake u smirivanju grčeva u stomačiću beba, jer mehurići u njoj smanjuju nadutost i olakšavaju pritisak u želucu.
Gazirana voda ne sadrži šećer, masti ni kalorije. Mnogi je zovu šampanjcem među vodama. 
 
Gazirana voda je sama po sebi ukusna, ali s njom možete učiniti mnogo više nego jednostavno piti: dodajte limun, kolutiće svežeg voća, začinsko bilje zamrznute bobice ili đumbir; dodajte u smešu za palačinke ili kajganu. Mehurići će učiniti testo dodatno paperjastim i svetlim. 

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje