Adolescenti u Evropi se češće opijaju nego odrasli

Više od trećine adolescenata u Evropskoj uniji prijavilo je da se povremeno opija, što je dvostruko više od broja odraslih. To je posebno veliki problem u Danskoj.
Adolescenti u Evropi se češće opijaju nego odrasli
Foto: Pixabay
Stopa intenzivne konzumacija alkohola među adolescentima uzrasta 15 i 16 godina znatno je veća nego kod odraslih u većini evropskih zemalja, prenosi Euronews Srbija
 
Pošto je opijanje u ranom uzrastu povezano sa prekomernom konzumacijom alkohola kasnije u životu, to predstavlja ozbiljan problem javnog zdravlja.
U 2019. godini, u proseku je više od jedne trećine (37,4 odsto) adolescenata u EU reklo da je obilno pilo alkohol najmanje jednom u poslednjih 30 dana, dok je ova stopa bila manja od petine (18,7 odsto) među odraslima. 
 
Prema tome, adolescenata koji se redovno opijaju bilo je dvostruko više od odraslih. 
U Srbji je 36 odsto adolescenata (32 odsto devojčica i 41 odsto dečaka) prijavilo povremeno prekomerno opijanje, što je malo ispod proseka EU.
 
Takozvana epizodna opijanja među adolescentima, koja se definišu kao konzumiranje pet ili više pića odjednom, kretala su se od osam procenata na Islandu do 59 procenata u Danskoj 2019.
 
Stopa konzumiranja alkohola bila je ispod 25 odsto samo u pet zemalja, četiri nordijske i Portugalu.
 
Pored Danske, ona je takođe bila preko 45 odsto u četiri zemlje, među kojima su Nemačka, Austrija, Slovačka i Hrvatska. 
 
Stope epizodnog ​​opijanja bile su veće među adolescentima nego kod odraslih u skoro svim zemljama širom Evrope, osim Islanda i Norveške. Slovačka je bila na vrhu, a nju su pratile Austrija, Italija i Bugarska. 
  • Željko

    22.01.2024 20:12
    Nesto je trulo u drz. Danskoj.
    Ako se u adolescenti u Danskoj u tolikom broju opijaju, to jedino može biti od dosade, jer znanična Danska slovi za najsrećniju zemlju na svetu...Naravoučenije - ni u sreći ne treba preterivati!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.