Joksović: Brojne posledice trovanja alkoholom, "rekorderka" je bila žena sa 6,4 promila

Nekadašnji načelnik toksikologije na VMA profesor dr Dragan Joksović kaže da posledice trovanja mogu biti brojne i da sam bolnički oporavak može da traje dan ili 10 dana.
Joksović: Brojne posledice trovanja alkoholom, "rekorderka" je bila žena sa 6,4 promila
Foto: Pixabay
Joksović je ovo rekao za N1 povodom slučaja trovanja alkoholom mladih Beograđana u jednom noćnom klubu.
 
"Sve zavisi od posledica koje su nastale u akutnom trovanju alkoholom. Ono može dovesti do hiopoglikemije, do poremećaja srčanog ritma, do raznih drugih komplikacija", rekao je Joksović za N1. 
Budući da su mladi, koji su se otrovali u klubu Siner imali i do 2,8 promila alkohola, kao i da ih je po pisanju medija, bilo čak 33, Joksović kaže da to nije baš uobičajeno za ovo vreme i da je ranije kraj školske godine bio problem – kada se slave maturske večeri. 
 
U te dane bile su pune amblante dece od 14 – 15 godina. Srednjoškolci su, kaže, sa druge strane bili otporniji i za veliku maturu su pili ali izdržavali.
"Nije uobičajeno da bude ovoliko akutno otrovanih", rekao je Joksović.
 
On ja naglasio da je 2,8 promila prema svetskim pokazateljima dosta jer je već 2,5 koncentracija alkohola koja može ozbiljne probleme da napravi. 
 
Pored toga, deca su mnogo osetljivija na alkohol od odraslih. Kod odraslih se smatra da smrtna doza iznosi preko 4 promila u krvi, kaže dr.
 
On je istakao i da su tokom njegove karijere na VMA uglavnom sredovečni ljudi dolazili zbog trovanja. 
 
Još pamti primer žene koja je imala 6,4 promila i dovezao je muž kolima dok je bila u komi. U pitanju je bilo trovanje, kako kaže dr, iz čiste gluposti, jer je imala jaku zubobolju tokom noći, a jedina dežurna stomatologija je bila na Vračaru. 
 
"Muž joj je rekao – evo ti rakija, pa drži kao oblogu, a ona je verovatno popila celu flašu", priseća se Joksović.
 
Doktor upozorava i da mešavina alkoholnih pića dovodi do promena koncentracije alkohola u krvi. 
 
"Pomešati rakiju i pivo ili rakiju i vino povećava količinu promila u krvi", dodaje.
Ukazuje i na razlike u vezi sa resorpcijom i da ako se neko ko konzumira alkohol dobro najede resorpcija alkohola je malo sporija. 
 
"Ali na prazan stomak, alkohol brzo ulazi u krv", kaže.
 
Doktor preporučuje da se, ako je u teškom stanju, alkoholisanoj osobi može pomoći jedino ako se odvede u prvi domz zdravlja ili drugu dežurnu ambulantu.
 
Sa VMA su, inače naveli da pre ponedeljka, zbog praznika, ne mogu da daju informacije o zdravstvenom stanju dece koja su se otrovala u klubu u Beogradu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.