Aleksej Navaljni navodno umro od "sindroma iznenadne smrti": Šta je to?

Sindrom iznenadne smrti, mada redak, uvek je zastrašujući jer osoba umire naglo, za 20 minuta, bez nekog vidljivog razloga za okolinu, "iz čistog zdravlja", a javlja se kod odraslih i dece.
Aleksej Navaljni navodno umro od "sindroma iznenadne smrti": Šta je to?
Foto: Beta/AP
U tome su saglasni sagovornici Danasa. Etiologija, prema novijim istraživanjima, mogla bi da bude zajednička za obe populacije, dodaju oni.
 
"Sindrom iznenadne smrti" termin je koji su zvanične ruske vlasti upotrebile saopštavajući razlog smrti opozicionara Alekseja Navaljnog koji je umro prošlog petka u zatvoru. Istovremeno, taj događaj postao je svetska tema broj jedan, ali i ponovo pokrenuo priču o sindromu iznenadne smrti, odnosno da li fenomen postoji samo kod dece ili se javlja i kod odraslih.
Kardiohirurg Miljko Ristić kaže za Danas da formulacija "sindrom iznenadne smrti" važi i za odrasle i za decu.
 
"Kod odraslih se to još naziva iznenadnom srčanom smrti. Po definiciji podrazumeva da ta osoba nije nikada bila bolesna, iako umire iznenada, u roku od 15 do 20 minuta. A razlozi su raznoliki. Može u pitanju da bude moždani udar, kada se blokiraju centri za kardiovaskularni sistem, može da bude infarkt srca, a može i aritmija. Takva smrt, mada retka, uvek izaziva pažnju zato što pacijenti koji izenada umiru nisu nikada bili bolesni", objašnjava on.
Prema rečima Ristića, ne postoje nikakvi znakovi koji ukazuju da će se iznenadna smrt desiti.
 
"Zato je i definicija toga sindrom iznenadne smrti, odnosno neočekivane smrti. I nema razlike između dece i odraslih osoba. Deca mogu da umru iznenada zbog neke neotkrivene urođene srčane mane. Odrasli imaju drugi uzrok - poremećaje ritma u radu srca, aritmije i drugo. Bitno je da nisu verifikovani kao kardiovaskularni bolesnici", objašnjava on.
 
Novosadski pedijatar Slobodan Maričić kaže za Danas da postoje mnoge studije koje danas pokazuju da su najčešći razlozi sindroma iznenadne smrti kod dece, ali i odraslih, takozvane kanalopatije ili stanja uzrokovana disfunkcijom jonskih kanala, kalijuma i natrijuma kod dece. One mogu da se manifestuju na sistemima organa - od kardiovaskularnog do drugih.
 
"Isti su razlozi za sindrom iznenadne smrti kod dece kao i kod odraslih, na primer, profesionalnih sportista koji nakon utakmice sednu, padnu i umru. Ako u porodici postoji slučaj sindroma iznenadne smrti onda bismo mogli da uradimo gensku analizu i potvrdimo da postoji potencijalni razlog za kanalopatiju i na takve pacijente da obratimo pažnju. Ali te analize su jako skupe, ne mogu random da se rade, kao i skrining u populaciji", naglašava sagovornik Danasa i podseća:
"Sindrom iznenadne smrti kod dece naziva se smrt odojčadi do godinu dana starosti, uglavnom u snu. Da ne bude zabune, ta deca se nisu ugušila. Isto tako, ta deca ne daju nikakve znakove da bi to moglo da im se desi", navodi Maričić.
 
Na pitanje koliko je učestala takva vrsta smrti, on kaže da nama zvanične statistike, a da su razlozi za to brojni – od neprijavljivanja, pa formulacije smrti u obdukcionim nalazima, do nedostupnosti sudsko-medicinske dokumentacije.
 
Ceo tekst Danasa čitajte na OVOM LINKU.
  • Uzrok

    22.02.2024 23:19
    Uzrok smrti - život.
  • Krme

    20.02.2024 14:25
    @Bg
    Možda mu se omaklo, neko od čuvara se malo zaigrao i eto. Čak ni on nema apsolutnu kontrolu nad svim što se dešava. Neke stvari se možda slučajno dese, ali okolnosti nisu bile ni najmanje slučajne i šta ćemo sad?
  • Gavril

    20.02.2024 12:11
    Ukrajina će pobediti ruskog agresora, osloboditi čitavu teritoriju uključujući i Krim i postati punopravna članica NATO i EU. Ukrajinci nikada više neće dozvoliti da žive pod tiranijom Moskve i čitav civilizovan svet će im u tome pomoći.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.