Svetski dan bubrega: U Srbiji 2023. godine 13 donora organa, potrebno bar 50

U Srbiji je u 2023. godini bilo 13 donora organa, a adekvatan broj donora, u odnosu na broj stanovnika, bio bi između 50 i 60.
 Svetski dan bubrega: U Srbiji 2023. godine 13 donora organa, potrebno bar 50
Foto: Pixabay
To je izjavio danas predstavnik Uprave za biomedicinu Ministarstva zdravlja Vojislav Radosavljević.
 
"Zdravstveni sistem koji može da zadovolji potrebe svojih pacijenata, građana, treba da ima 10 donora na milion stanovnika godišnje. To znači da bi u Srbiji, broj od 50-60 donora bio adekvatan i koji bi pomogao da se smanjuju liste za transplantacije", rekao je Radosavljević prilikom obeležavanja Svetskog dana bubrega.
Od tih 13 donora, kako je dodao, transplanitrano je 35 organa i šest rožnjača, od čega su najveći deo bili bubrezi (23), kao i pet srca i četiri jetre.
 
Uz transplantaciju bubrega od donora (kadaverične transplantacije), prema rečima Radosavljevića, tokom 2023. godine obavljeno je i 29 transplantacija bubrega od srodnika pacijenata, takozvanih "živih transplantacija".
Radosavljević je dodao da je od početka ove godine bilo šest živih transplantacija bubrega i jedna kadaverična transplantacija dva bubrega, kao i da su sve transplantacije bile uspešne.
 
Prema njegovim rečima, sistem je nakon pandemije korona virusa od 2020. do 2022. godine bio u veoma lošem stanju, te da su u 2023. godini ostvareni solidni rezultati zdravstvenog sistema, ali nedovoljni za pacijente, zbog čega sistem mora da radi na poboljšanju stanja u više segmenata procesa transplantacije ljudskih organa.
 
"Ministarstva, svi segmenti društva, mediji, javna glasila, moraju da utiču da imamo veći broj donora, a država mora da osposobi sistem da može da našim pacijentima da kvalitetnu mogućnost transplantacije - od dobre tehničke podrške, edukacije lekara, do toga da svaka transplantacija koja se učini bude kvalitetna i učini da naši pacijenti budu ozdravljeni", kazao je Radosavljević.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.