Studija: Ovo su faktori koji smanjuju rizik od razvoja sindroma iritabilnog creva

Dobar i kvalitetan san može smanjiti rizik od razvoja sindroma iritabilnog creva (IBS), a zdrav način života može doprineti da se sindrom nikada ne razvije.
Studija: Ovo su faktori koji smanjuju rizik od razvoja sindroma iritabilnog creva
Foto: Pixabay
IBS utiče na sistem za varenje, a simptomi se manifestuju kao grčevi u želucu, nadutost, proliv ili zatvor.
 
Ljudi mogu da pate danima, nedeljama ili mesecima, iako se simptomi mogu pojaviti i nestati vremenom.
Ne zna se tačno šta uzrokuje IBS, ali ranija istraživanja su pokazala da ulogu mogu imati preosetljivi nervi u crevima, stres i porodična istorija oboljevanja od IBS-a.
 
Nova studija, objavljena u časopisu "Gut", otkrila je da je zdrav način života povezan s manjim izgledima za razvoj bolesti.
Od nekoliko faktora, čini se da su najveći efekat imali nepušenje, mnogo fizičke aktivnosti i najmanje sedam sati sna dnevno.
 
Za potrebe studije stručnjaci su proučili podatke iz medicinske baze podataka UK Biobank, koji su uključivali 64.286 učesnika istraživanja prosečne dobi 55 godina, od kojih su nešto više od polovine činile žene.
 
Na početku istraživanja niko od učesnika studije nije imao dijagnozu IBS-a i svi su ispunili najmanje dva upitnika o svojoj ishrani.
 
Naglasak u analizi stavljen je na pet zdravih elemenata životnog stila - nepušenje, kvalitetan san, dovoljno kretanja, zdrav način ishrane i manja konzumacija alkohola.
 
U proučavanom periodu od 12,5 godina zabeležen je 961 (1,5 odsto) slučaj IBS-a.
 
Od svih ispitanika obuhvaćenih studijom, kod 7.604 ili 12 odsto nije postojao nijedan od pet zdravih elemenata, dok je 20.662 ili 32 odsto prijavilo jedan, 21.901 ili 34 odsto dva, a 14.101 ili 22 odsto od tri do pet elemenata.
 
Nakon što su u obzir uzeti svi faktori koji mogu uticati na rezultate, poput porodične istorije oboljevanja od IBS-a, kod ispitanika koji su vodili najzdraviji život uočen je i najniži rizik od razvoja ovog sindroma.
 
Jedan faktor zdravog načina života bio je povezan s 21 odsto nižim rizikom, dva su bila povezana s 36 odsto nižim rizikom, a tri do pet s 42 odsto nižim rizikom od razvoja sindroma iritabilnog creva.
Pojedinačno, nepušenje je bilo povezano s 14 odsto nižim rizikom, visok nivo telesne aktivnosti dovela je do 17 odsto nižeg rizika, a najviše je na konačan rezultat uticao dobar i kvalitetan san koji je rezultirao 27 odsto nižim rizikom od razvoja ove bolesti.
 
Zbog prirode studije istraživači sa Univerziteta u Hongkongu nisu mogli da dokažu uzrok i posledicu, ali su zaključili da je kod osoba koje se "pridržavaju većeg broja od pet navedenih elemenata zdravog načina života uočena znatno niža učestalost IBS-a, naročito kod populacije srednjih godina".
 
"Naša saznanja ukazuju na važnost promene načina života kao primarne strategije u prevenciju IBS-a", tvrde naučnici.
  • w/e

    14.03.2024 11:33
    cool
    Gotovo beskorisna opservaciona istrazivanja, kao i vecina radova sa Kineskih univerziteta koja su neretko u potpunosti lazna. Creva iritiraju otrovi poput oksalata, lektina i supstanci koje su nesvarive, poput celuloze. Vegansksa dijeta je najbolji prediktor IBS sto potvrdjuju brojna istrazivanja sa verodostojnih univerziteta.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.