Flaster koji se bezbolno skida

Najbolji način za skidanje flastera je ujedno i najbolniji, a to je - stisni zube i snažno i brzo povuci.
Najbolji način za skidanje flastera je ujedno i najbolniji, a to je - stisni zube i snažno i brzo povuci.

Naučnici su sada razvili hiruršku traku koja se može skinuti bez trzanja i bola. Cilj svega je zaštititi kožu beba i brinuti o njoj s obzirom na to da je veoma osetljiva, a često im zbog njihovog zdravstvenog stanja lepe različita creva i ostala medicinska pomagala na kožu. Međutim, od ovog izuma i odrasli mogu imati koristi, jer se ne moraju mučiti sa tradicionalnim flasterima.

Flaster su osmislili profesor Robert Langer i njegov tim iz Bostona. Inspiraciju da ovako nešto naprave dobili su nakon ankete u kojoj se pokazalo da su takozvane hirurške trake najveći problem tokom bolničkog tretmana beba.

Trake se često koriste za pričvršćivanje creva koja pomažu bebama da dišu, pa se lepe na njihova lica, a tu su i druga pomagala pričvršćena na različite delove tela, a s novom trakom neće dolaziti do oštećenja na nežnoj koži beba prilikom skidanja.

  • dusko

    31.10.2012 08:50
    istina
    "postoje dvije vrste flastera: oni koji se ne mogu zalijepiti i oni koji se ne mogu odlijepiti" - marfijev zakon
  • deran

    30.10.2012 11:19
    nije nego
    koja je to glupost "stisni zube i povuci " pa to rade samo mazohisti. Flaster i svaka slična stvarčica se dobro nakvase pa onda odlepe. I flaster siđe i nema boli i rana ostane kako treba.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.