Francuskinje imaju savršenu dijetu

Ostatak sveta, a posebno Amerikanke već su decenijama ljubomorne na večno mršave Francuskinje koje kao da se sužavaju i u trenucima dok u sebe trpaju fini sir i još finije vino.
Ostatak sveta, a posebno Amerikanke već su decenijama ljubomorne na večno mršave Francuskinje koje kao da se sužavaju i u trenucima dok u sebe trpaju fini sir i još finije vino, prenosi Jutarnji.hr.

No, njihova tajna sada je, čini se, otkrivena. Dukanova dijeta Francuskinjama je već deset godina praktično sveta zapovest, a sada je napokon počela da se širi i u ostatku sveta.

Doktor Pier Dukan dijetu je osmislio sasvim slučajno - dok je još radio kao neurohirurg. Jedan dan prijatelj mu se obratio s molbom da mu preporuči neku dijetu, a jedina želja mu je bila da ne mora da iz jelovnika izbaci meso.

Rekao sam mu da ne jede ništa osim belančevina pet dana i da pije samo vodu. Kada se vratio, pitao me da li može da se izmeri na mojoj vagi jer mu se čini da je njegova pokvarena, prepričao je Dukan.

Međutim, prijateljeva vaga nije bila pokvarena. Obojica su ostala u šoku kada su shvatili da je on u samo pet dana skinuo 4,5 kilograma. Nastavio se držati zadanog plana i u sledećih pet dana izgubio je još tri kilograma.

Dukan bio je toliko oduševljen efektom koji je dijeta imala na njegovog prijatelja, da je odlučio da napusti neurohirurgiju, nakon čega je sledećih 35 godina svog života posvetio nutricionizmu i istraživanju i razvijanju svoje dijete.

Masnoće nepoželjne

Danas se u nju kune više od 1,5 miliona Francuskinja, a nedavno su im se pridružile i zvezde poput Žizel Bunšen i Dženifer Lopez. Kao njene najbolje karakteristike ističu dugotrajne i dramatične rezultate. Njena okosnica i dalje su belančevine, ali dr Dukan ju je od dana kada ju je bez puno razmišljanja preporučio prijatelju do danas uvelike razradio.

Dijetu sada čine četiri različita programa, odnosno faze koje slede jedna iza druge. Ključni element koji povezuje sve četiri faze su belančevine. Možda će nekima to zvučati poput Atkinsove dijete, no Dukanova je ipak potpuno drugačija. Proteinski dani služe kao važno strateško oružje u svakoj fazi dijete, a od onih koji su na dijeti zahteva se da se drže podalje od putera i ulja - dve namirnice koje igraju neke od glavnih uloga u Atkinsovoj dijeti. Dukan smatra da čovjek jednostavno ne može zdravo mršaviti unoseći u sebe masnoće.

U njegovoj dijeti sve počinje s naglim gubitkom kilograma u svega nekoliko dana kada se ne sme jesti ništa drugo osim belančevina. Ta prva faza, nazvana “faza napada” može trajati od jednog do deset dana u zavisnosti od toga koliko kilograma u celokupnom procesu želite izgubiti. U tom kratkom razdoblju proteini će iz tela proterati višak tečnosti, smanjiti apetit (ako jedete samo belančevine, vaše telo će proizvoditi ketone koji su snažan prirodni suzbijač apetita), a pritom ćete zadržati mišićnu masu i zdrav izgled kože.

Nakon faze napada sledi razdoblje u kojem ćete svom jelovniku, koji se poslednjih dana sastojao samo od mesa, ribe, nemasnih mlečnih namirnica..., početi dodavati povrće u neograničenim količinama. U tom razdoblju telo bi trebalo da gubi oko jedan kilogram nedeljno. Iako nećete gubiti kile kao u prvoj fazi, bićete zdraviji, srećniji i nikada gladni, tvrdi dr Dukan.

Najbolji četvrtak

Kada napokon dostignete idealnu težinu ili onu koju vam Dukan preporuči (na njegovoj internet stranici postoji test koji vam izračunava idealnu težinu), počinje faza “osnaženja” u kojoj polako ponovo uvodite sve one namirnice koje ste za vreme prve dve faze izbegavali, poput voća, hleba, sira, testenine...

A Dukanova preporuka je da u tom razdoblju sebi dopustite čak dva “nagradna obroka” nedeljno - bez ograničenja. Dakle, s alkoholom, puterom, hlebom, čokoladom... U tom razdoblju ne očekujte da ćete izgubiti na težini, ali nećete ništa ni dobiti. Ono je osmišljeno kako se ne biste odmah vratili starim prehrambenim navikama. Ako se tog plana držite pet dana, dodatno ćete zacementirati prethodni gubitak kilograma.

A kada završite s tom fazom, a vaša težina je stabilizovana, sledi četvrta koja bi trebala da traje do kraja vašeg života, a u kojoj je dopušteno sve, ali uz jednu napomenu. Jedan dan u nedelji, do kraja svog života, morate odrediti da vam bude proteinski dan. Dakle, dan u kojem ćete jesti samo belančevine i u kojem ćete izgubiti sve ono što ste tokom nedelje nakupili. Dukanova preporuka je da to bude četvrtak, a većina Francuza ga je poslušala.

Držeći se jednog proteinskog dana nedeljno, možete odmah izgubiti od pola do jednog kilograma i tako ispraviti sav višak koji se nakupio. A proteinski četvrtak je postao tako popularan u Francuskoj da ako slučajno s porodicom baš u četvrtak odem u restoran, mogu čuti kako s obližnjih stolova ljudi naručuju isključivo ribu ili meso, bez povrća kao prilog ili salate - zadovoljno otkriva dr Dukan.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.