Najnovija otkrića o važnosti dojenja

Svega nekoliko novorođenčadi patilo je od dehidratacije ili nekog ozbiljnijeg oboljenja zato što nisu dobijali dovoljno mleka dojenjem, pokazuje nova britanska studija čiji su rezultati objavljeni 20. marta.
Svega nekoliko novorođenčadi patilo je od dehidratacije ili nekog ozbiljnijeg oboljenja zato što nisu dobijali dovoljno mleka dojenjem, pokazuje nova britanska studija čiji su rezultati objavljeni 20. marta.

Kako su poslednjih godina sve češći novinski natpisi o tome da nedojenje u prvim mesecima nakon rođenja može štetiti bebama, lekarski tim bolnica u Bredfordu i Šefildu sproveo je sopstveno istraživanje.

Njihova studija obuhvatila je sve slučajeve beba rođenih u periodu od maja 2009. do juna 2010. godine, a ekskluzivan uvid u rezultate studije imao je britanski list Gardijan.

Njihov fokus bio je na bebama kod kojih je uočena neonatalna hipernatremija. To su slučajevi u kojima su bebe brzo gubile kilograme, dehidrirale ili kod kojih je uočena slična abnormalnost izazvana nedojenjem.

Njihovi rezultati pokazuju da u proseku na svakih sto rođenja zdravstveni problemi zbog nedojenja beba javljaju se tek kod sedam slučajeva. Čak i u tim slučajevima nije utvrđeno da je razvijeno neko opasnije oboljenje, već su bebe u najtežim slučajevima posle dva do tri dana hospitalizacije bile puštene kući.

Dr Sem Odi koji je predvodio lekarsko-istraživački tim, tvrdi da bi ovi rezultati trebalo da uteše one roditelje koji imaju problema sa dojenjem svoje dece. Međutim, upozorava on, i u takvim slučajevima preporučljivo je da se roditelji konsultuju sa svojim lekarom kako bi bili sigurni u zdravlje svog deteta.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.