Trudnoća nakon tretmana kancera?

Kod jedne od 47 žena maligna bolest reproduktivnih organa dijagnostikuje se pre četrdesedete godine života.
Kod jedne od 47 žena maligna bolest reproduktivnih organa dijagnostikuje se pre četrdesedete godine života.

Mnoge od njih nisu rađale ili još žele da rode i za njih je očuvanje feriliteta jednako važno kao i uspešno lečenje raka. Ovo je bila tema nedavno održanog skupa "Kancer i humana reprodukcija", jer se o pitanjima raka i trudnoće i u struci ne zna dovoljno.

Zbog malog broja slučajeva, nijedan centar u svetu nema veliko iskustvo, niti postoje jasne preporuke o lečenju.

"Srbiji su potrebni centri za onko-fertilitet u kojima bi svaka mlada žena koja ima rak mogla da dobije potpunu informaciju o svom stanju i mogućnostima očuvanja fertiliteta", kaže za Novosti profesor dr Vesna Kesić, načelnik Poliklinike Klinike za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Srbije i rukovodilac projekta "Kancer i trudnoća". "Pacijentkinje koje žele trudnoću nakon lečenja raka imaju razne probleme, pre svega rizik od recidiva, nepovoljno delovanje tretmana (hirurgija, zračenje male karlice ili abdomena ili hemoterapija) na plodnost i ishod buduće trudnoće, kao i strah od eventualnog prenošenja sklonosti za nastanak raka na dete", navodi ona.

Da li će žena posle lečenja raka moći da zatrudni zavisi od mnogo faktora - vrste tumora, starosti u vreme dijagnoze, tretmana lekovima koji oštećuju jajnike. Dok se regularan menstrualni ciklus održava kod više od 90 odsto pacijentkinja kojima je bolest otkrivena u ranom stadijumu, kod onih koje su dijagnozu dobile kasnije, ili su primale više citotoksičnih lekova, povratak ciklusa zavisi od godina života.

Regularna menstruacija se vraća kod 82 odsto pacijentkinja mlađih od 30 godina, a samo kod 45 odsto starijih od 30 godina. Žene starije od 40 godina u skoro 80 odsto slučajeva trajno izgube ciklus.

"Ali, menstruacija ne znači i da je plodnost očuvana, pa za procenu funkcije jajnika, odnosno ovarijalne rezerve, koristimo određene markere u krvi i ultrazvučno merenje broja i veličine folikula. Očuvanje plodnosti tokom lečenja maligne bolesti je polje koje se brzo razvija i obuhvata medicinske i hirurške metode čiji je cilj smanjenje nepovoljnog uticaja tretmana maligne bolesti na buduću plodnost. Tradicionalne tehnike očuvanja plodnosti za pacijentkinje koje se leče zračenjem uključuju zaštitu male karlice olovnim pločama i hirurško izmeštanje jajnika izvan male karlice", pojašnjava dr Kesić.

Lekovi kojima se privremeno zaustavlja rad jajnika tokom primanja hemoterapije, takođe, mogu da smanje nepovoljan uticaj citotoksičnih lekova na plodnost. Postoje i novije tehnike za očuvanje tkiva jajnika, jajnih ćelija ili embriona krioprezervacijom, odnosno zamrzavanjem, pre nego što počne lečenje raka. To pruža mogućnost začeća čak i u slučaju da lečenje dovede do trajnog gubitka funkcije jajnika.

Nažalost, sve je veći broj pacijentkinja u reproduktivnoj dobi kao i devojčica i adolescentkinja kod kojih je reprodukcija ugrožena zbog tumora ginekoloških organa (jajnik, materica, grlić materice) ili zbog potrebe za agresivnom hemoterapijom ili zračnom terapijom. Takođe, iako je rizik da trudnoća i rak budu udruženi oko 0,1 odsto, taj rizik se povećava, jer se granica rađanja pomera.

Kada se maligna bolest otkrije u trudnoći, postoji više mogućnosti. Prva je odložiti tretman do vremena kada se dete može bezbedno roditi. Ova opcija je više prihvatljiva što je manji rizik koji predstavlja kancer i što je veća trudnoća. Druga mogućnost je da se trudnoća prekine kako bi započelo normalno lečenje i ovo je najsigurniji izbor za majku. Treća mogućnost je lečiti kancer što je efikasnije moguće i u isto vreme nastaviti trudnoću. Ovo je najoptimalniji pristup, ali zahteva pažljivu procenu svih faktora koji mogu uticati i na majku i na plod.

"Na prvom mestu ipak treba da bude zdravlje žene, a tek onda moraju biti uzete u obzir mogućnosti povoljnog ishoda trudnoće. Lečenje kancera u trudnoći je posebno delikatno, jer pacijentkinja mora da izabere ili ima osećaj da mora birati između spostvenog života i života svog još nerođenog deteta", zaključuje dr Kesić.

  • 16.12.2014 08:19
    Teska tema !!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.