Lekovi sa ekstraktom marihuane uskoro u apotekama u Sloveniji

U apotekama u Sloveniji od januara će legalno moći da se kupe kanabinoidi, hemijski preparati koji sadrže ekstrakt marihuane, što je do sada bilo zabranjeno.
U apotekama u Sloveniji od januara će legalno moći da se kupe kanabinoidi, hemijski preparati koji sadrže ekstrakt marihuane, što je do sada bilo zabranjeno.

Dozvolu za uvoz tetrahidrokanabinoida (THC) dobila je kompanija "Lenis", koja se bavi uvozom neregistrovanih lekova, a obezbedila je nabavke iz Nemačke.

Oni kojima takvi preparati olakšavaju simptome nekih teških bolesti moraće da ih plaćate.

Bivša slovenačka Vlada Alenke Bratušek je sredinom ove godine izdala novu uredbu o listi zabranjenih droga iz koje je izostavljen THC, i uvršten među droge čiji su promet i korišćenje dopušteni u medicini, veterini, i za pedagoške i naučno-istraživačke namene.

Promenom uredbe omogućena je i legalna kupovina do sada zabranjenih preparata koji sadrže ekstrakt indijske konoplje, u prvom redu hašišovog ulja, koji su se do sada mogli nabaviti samo na ilegalnom tržištu.

Lekovi iz ekstrakta konoplje trenutno u Sloveniji još nisu registrovani i pripremaće se u samim apotekama kao takozvani magistralni lekovi, a uvoznik kanabinoida tvrdi da će biti jeftiniji od sličnih preparata koje se mogu dobiti u apotekama u Austriji.

  • varioc

    18.12.2014 09:11
    doće svima iz dupeta u glavu... LEGALIZE!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.