Da li znate koji su najskuplji začini na svetu?

Ovi začini su toliko skupi da dolaze u mini pakovanjima...

Ovi začini su toliko skupi da dolaze u mini pakovanjima...

1. Šafran

Za najskuplji začin sveta treba izdvojiti oko 950 hiljada dinara po kilogramu, jer ova biljka iz porodice Iridacee cveta samo jednom godišnje, i to na dve nedelje. Uz to, za kilogram začina treba skupiti između 80 i 150 hiljada cvetova biljke. Šafranom se boji hrana, a začinjavaju slani i slatki obroci, najčešće na temelju pirinča i mesa.

2. Vanila

Drugi najskuplji začin sveta ujedno je jedan od najčešće korišćenih u svetu poslastičarstva. Od vanile se prave sladoledi, kolači i druge poslastice. Veštački ukus vanile jeftin je i široko dostupan na tržištu, dok "prava“" vanila dolazi od mahune vanile koja se ručno skuplja u Meksiku, na Madagaskaru i Tahitiju. Za kilogram ovih mahuna valja izdvojiti od 11.000-40.000 dinara zavisno od kvaliteta namirnice.

3. Kardamom

Azijske i skandinavske zemlje veliki su ljubitelji kardamoma koji originalno potiče iz jugozapadne Indije. Reč je o semenkama grmolike biljke, koja se najčešće dodaje pirinču, voću, pekarskim proizvodima, poslasticama, kafi, likerima i u marinadama za meso. Celovite semenke prodaju se po ceni oko 3.000 dinara za kilogram, dok je mleveni kardamom moguće kupiti i po tri puta manjoj ceni.

4. Karanfilić

Da li ste znali da karanfilić potiče iz Indonezije? Ovaj prepoznatljivi simbol novogodišnjih praznika kojima se aromatizuju pića i poslastice prodaje se po ceni od 1.500 dinara po kilogramu. Sušeni cvetovi karanfilića koriste se u proizvodnji parfema, dok je njegovo ulje prirodan antiseptik.

5. Cimet

Kakva bi to zima bila bez mirisa cimeta? Ovaj začin s krajnjeg istoka Zemlje jedna je od najstarijih začina uopšte. Razlikujemo nežniji cejlonski cimet koji se obično prodaje u obliku štapića, i oštriji kasija cimet koji najčešće dolazi u mlevenom obliku, a obično s cenom od oko 1000 dinara po kilogramu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Kako da dobijemo dovoljno vitamina D?

Zašto stariji ljudi, a posebno žene, gube kalcijum iz kostiju i gomilaju ga u krvnim sudovima? Koji su uzroci ovog stanja, da li je i na koji način ga je moguće sprečiti?

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.