Optimisti imaju zdravije srce

Evo dobre vesti za sve one koji na život gledaju sa vedrije strane: optimisti imaju dvostruko veću šansu da svoje srce sačuvaju zdravim od pesimista.
Evo dobre vesti za sve one koji na život gledaju sa vedrije strane: optimisti imaju dvostruko veću šansu da svoje srce sačuvaju zdravim od pesimista.

Istraživači sa univerziteta u Ilinoisu su pratili više od 5.100 odraslih osoba u periodu od 11 godina: redovno su merili njihov krvni pritisak, indeks telesne mase, način ishrane i fizičku aktivnost.

Studija je pokazala kako su optimisti generalno imali bolje zdravlje, niži šećer i holesterol u krvi, i jači imunitet i nižu stopu depresivnih epizoda.

Rezultati ove studije nisu ništa neobično, ukoliko u obzir uzmemo činjenicu da je mnoštvo "modernih" bolesti poput raka i različitih imunoloških oboljenja rezultat, između ostalog, i stresa i negativnih emocija, a naš stav o životu definitivno ima velikog uticaja na to kako poimamo i doživljavamo stvari i u kolikoj meri im dopuštamo da utiču na naše psihofizičko stanje.

  • 15.01.2015 14:25
    Stres I najvise stres kod svakoga utice na neku bolest.Neko je osetljiv na srce,neko na secer...ali sve to prouzrokuje stres.U odredjenom zivotnom dobu,jednostavno organizam ne moze da se odbrani I zato sve te bolestine.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Kako da dobijemo dovoljno vitamina D?

Zašto stariji ljudi, a posebno žene, gube kalcijum iz kostiju i gomilaju ga u krvnim sudovima? Koji su uzroci ovog stanja, da li je i na koji način ga je moguće sprečiti?

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.