
Kako odabrati savršen zreli ananas i zašto ga je važno okrenuti naopako
Ananas je tropsko voće koje potiče iz Južne Amerike, ali se danas uzgaja širom tropskih područja sveta, uključujući i jugoistočnu Aziju, Afriku, Srednju i Južnu Ameriku i Havaje.

Foto: Pixabay
U prodavnicama se može pronaći tokom cele godine, ali kao i većina voća i povrća, ananas ima svoju sezonu kad je ovo voće najslađe i najsočnije. Sezona ananasa obično traje od marta do juna, u zavisnosti od područja i uslova uzgoja.
Važno je znati kako pravilno seći ove velike, šiljaste plodove. Ali pre nego što uopšte izvadite nož, svakako biste svoj ananas trebalo da okrenute naopako.
Okretanje ananasa naopako
Kada pripremate ananas za konzumaciju, važno ga je okrenuti naopako jer će to osigurati ravnomernu raspodelu sokova po celom plodu. Donji deo ploda je po pravilu mesto gde se talože šećeri pa ako preskočite ovaj korak, sve isečene kockice s vrha ananasa mogu biti pomalo bezukusne i smežurane. Ananas neće postati zreliji nakon što se ubere, pa kako biste osigurali najsočnije voće, planirajte unapred i stavite ga naopako čim se vratite iz kupovine.
Kako ananas ima bodljikave vrhove koji ne pružaju najbolju podlogu za skladištenje, prvo bi trebalo da odsečete vrh, a zatim ananas okrenute naopako na tanjir. Potom ga čvrsto omotajte plastičnom ili aluminijskom folijom kako se sokovi ne bi izlili.
Čak i ako ananas u frižider stavite pola sata pre sečenje, to će imati pozitivno dejstvo, ali ako možete, ostavite ga naopako nekoliko dana kako bi rezultat bio sočniji, slađi i ukusniji. Hladnoća može produžiti svežinu ananasa, ali ga možete čuvati i na sobnoj temperaturi.
Kada sokovi malo odleže, ananas je spreman za konzumaciju ili pripremu vaših omiljenih jela. Isecite ga na kriške debljine jednog centimetra, dodajte u voćnu salatu, ispecite na roštilju ili iskoristite za pripremu kolača.
Biranje savršenog, zrelog ananasa
Odabir savršenog, zrelog ananasa u prodavnici može biti pravi izazov. Za razliku od drugog voća, osim njegove boje i izgleda, potrebno je obratiti pažnju na teksturu, miris i težinu.
Kada ga kupujete u prodavnici, svakako potražite ananas koji ima živopisno i zdravo zeleno lišće, koje se smatra znakom svežine. Idealno bi bilo da spoljašnji deo ima zelenkasto-žutu nijansu, što može značiti da je plod potpuno zreo.
To je zato što ananas polako menja boju iz zelene u žutu dok sazreva, a prestaje da sazreva nakon što se ubere. Međutim, i zeleni ananas može biti zreo u nekim slučajevima, zbog čega je važno u obzir uzeti i druge faktore.
Poput drugog voća, tekstura ananasa vam može pomoći da odredite da li je potpuno zreo. Zreli ananas bi trebalo da ima čvrstu ljusku, ali i da bude lagano mekan kada ga stisnete. Ananas koji je potpuno čvrst ili tvrd kada se stisne verovatno neće biti potpuno zreo.
Jedan od najboljih načina da saznate da li je ananas zreo i spreman za uživanje jeste da ga pomirišete. Zreli ananas obično ima sladak miris na dnu ploda. Ako ananas nema nikakav miris, to može značiti da nije potpuno zreo. S druge strane, oštar ili gorak miris često ukazuje na to da je ananas možda prezreo.
Provera težine ananasa može biti delotvorna strategija za određivanje zrelosti. Potražite ananas koji se čini teškim za svoju veličinu, što često znači da je zreliji. U mnogim slučajevima težak ananas će biti sočniji, što znači da će verovatno biti slađi i ukusniji.
Jednostavan način da saznate da li je vaše voće potpuno zrelo je da lagano povučete lišće koje štrči s vrha ananasa. Prema nekima, lišće bi trebalo da se vrlo lako odvoji ako je ananas zreo. Lišće koje se teško povlači može biti znak da ananas nije potpuno zreo.
Ukoliko imate potrebu za radnom snagom nudimo vam mogućnost da na jednostavan način oglasite poziciju za posao.
Radno mesto možete oglasiti u odeljku Oglasi za posao ili jednostavno klikom na ovu poruku.
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Luk ćete ispržiti mnogo brže ako mu dodate jedan sastojak
15.09.2025.•
0
Luk je neizostavan deo mnogih jela, a neki recepti zahtevaju i do 40 minuta prženja ovog povrća.
Cena čokolade "divljala" - evo gde je najviše poskupela u Evropi
11.09.2025.•
1
Globalno tržište čokolade suočilo se sa drastičnim rastom cena u protekloj godini, a glavni uzrok nalazi se u lošoj žetvi kakaa u Gani i Obali Slonovače, najvećim svetskim proizvođačima te sirovine, prenosi Euronews.
VIDEO: Hrvatsko selo oborilo Ginisov rekord za najdužu štrudlu - napravili poslasticu dugu tri kilometra
08.09.2025.•
5
Hrvatsko selo Jaškovo kod Ozlja, nedaleko od granice sa Slovenijom, potvrdilo je status svetskog sela štrudle, nakon što je tamo ispečena najduža štrudla na svetu.
Naučnici otkrili ključni sastojak za bolji ukus čokolade - mikrobi
07.09.2025.•
0
Bilo da više volite čokoladu bogatu aromama karamele ili jednostavnije varijante, ovaj slatkiš može imati čitav spektar ukusa.
Način kako seckate beli luk menja njegov ukus
07.09.2025.•
1
Beli luk je neizostavan sastojak u svakoj kuhinji - dodaje dubinu ukusa, ima brojne zdravstvene benefite, a svakom jelu dodaje taj poseban šmek.
Smeju li jaja da se jedu svaki dan?
07.09.2025.•
5
Jaja su omiljena namirnica mnogih, poznata po visokom udelu proteina, vitamina i minerala. Ipak, zbog holesterola često su bila na lošem glasu.
Tužba protiv proizvođača Milke jer je smanjio čokoladu a nije jasno to označio
03.09.2025.•
9
Agencija za zaštitu potrošača u Hamburgu podnela je tužbu protiv američkog prehrambenog giganta Mondelez, proizvođača čokolade Milka, zbog navodno obmanjujuće ambalaže i nelojalne konkurencije.
Testeninu u obliku mašnice bi trebalo izbegavati: Ovo je razlog
31.08.2025.•
1
Svaki špajz uvek je dobro snabdeven različitim vrstama testenine koje mogu poslužiti kao osnova za brzi obrok.
VIDEO Pijete 3 u 1 kafe u kesicama? Evo šta je to zapravo
31.08.2025.•
5
U užurbanom ritmu svakodnevice mnogi posežu za praktičnim rešenjima - naročito kad je reč o kafi.
Objavljena lista najpopularnijih slatkiša na svetu
24.08.2025.•
3
Tiktok, najpopularnija društvena mreža među mlađim generacijama, postao je važan izvor inspiracije za recepte i kuvanje.
Da li ste probali "neprobojnu kafu"? Malo drugačiji način da započnete dan
24.08.2025.•
6
Zamislite da umesto mleka i šećera u jutarnju kafu stavite kašiku putera.
Šta je superhrana: Marketinški trik ili spas u ishrani?
23.08.2025.•
1
Superhrana postaje sve popularnija među potrošačima, ali koliko je taj termin zaista opravdan?
SAD ne odustaju od carina na vino iz EU, francuski vinari razočarani
23.08.2025.•
0
Francuska Federacija izvoznika vina i alkolonih pića (FEVS) izrazila je razočaranje pošto je EU objavila da nije uspela da izdejstvuje izuzeće od carina za taj sektor, za koji će carina biti 15 odsto u SAD.
Cena kafe arabika na dvomesečnom maksimumu zbog lošeg vremena u Brazilu
19.08.2025.•
1
Cena kafe arabika danas je na berzi u Njujorku porasla na dvomesečni maksimum nakon što su hladnije vreme i mrazevi u Brazilu izazvali zabrinutost da će rod najvećeg svetskog proizvođača biti manji od očekivanog.
Italijani tradicionalno ne jedu bolonjeze onako kako mi to danas radimo
18.08.2025.•
3
Za mnoge od nas tanjir testenine (pogotovo bolonjeze) znači brz i konkretan obrok, često čak i jedini koji ćemo pojesti taj dan.
Istraživanja: Ovo je hrana koju generacija Z odbija da jede - deset namirnica preti "izumiranje na meniju"
17.08.2025.•
8
Od odbijanja interakcije sa konobarima do "tihog odustajanja", Generacija Z je već stekla reputaciju zbog svojih, blago rečeno, specifičnih navika.
Znate li kako se pravi pomfrit koji se prodaje u radnjama: Koliko tu uopšte ima krompira?
17.08.2025.•
4
Hrskav, slan, savršeno zlatan - pomfrit je jedno od onih jela koje voli većina ljudi. Jede se uz sve: burgere, ribu, pečeno meso, pohovano meso, a neretko i sam.
Koliko dugo sladoled može da stoji u zamrzivaču: Avaj, ni on ne traje zauvek
17.08.2025.•
1
Sladoled, baš kao i sve druge namirnice, takođe ima rok trajanja.
Picerija dodatno naplatila picu bez paradajza
16.08.2025.•
0
Picerija u Italiji našla se na meti kritika zbog dodatne naplate za izostavljanje sastojka.
FOTO, VIDEO: Napravljen najveći sendvič na svetu - dug 90 metara i težak jednu tonu
14.08.2025.•
4
Na 20. izdanju festivala Feria de la Torta, održanom u glavnom gradu Meksika, postavljen je novi rekord - pripremljen je sendvič dužine 90 metara i težak gotovo tonu.
Jedan sastojak svakom jelu daje "ono nešto" kao da je iz restorana
10.08.2025.•
2
Ponekad vam se čini da ste sve uradili "po pravilima", ali jelu ipak nedostaje ono nešto - dubina ukusa, zaokruženost, ili jednostavno taj restoran-efekat.
Komentari 2
ljubitelj
Kupac
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar