Koja je razlika između sladoleda i đelata?

Leto je stiglo i sunce je već počelo da prži, a jedna od stvari koja nas uspešno hladi je upravo sladoled. Ili je možda đelato?
Koja je razlika između sladoleda i đelata?
Foto: Pixabay
Mnogi uživaju u ovim osvežavajućim poslasticama, ali da li ste se ikada zapitali u čemu je zapravo razlika između sladoleda i đelata? Iako se na prvi pogled čine identičnima, sitni detalji u sastavu, pripremi i teksturi čine značajnu razliku. 
Sastojci sladoleda i đelata
 
Osnovna komponenta sladoleda i đelata su mleko i pavlaka. Međutim, tačna količina ovih sastojaka koja se koristi rezultira različitim poslasticama. Sladoled uključuje više pavlake u odnosu na mleko, dok đelato osvaja naša nepca s većim udelom mleka naspram pavlake. Dok sladoled u svojoj recepturi po pravilu uključuje žumance, đelato najčešće ne sadrži jaja.
Razlike u sastojcima i odnosima rezultiraju različitom količinom masti u ovim poslasticama, kao i specifičnim osećajem koji ostavljaju na nepcu. Tako sladoled mora da sadrži najmanje 10 odsto masnoća, dok se u đelatu nalazi samo pet do sedam odsto.
 
Način pripreme i čuvanja
 
Međutim, razlike između sladoleda i đelata ne završavaju se na sastojcima. Naime, i način pripreme ova dva delikatesa ima svoje specifičnosti. I sladoled i đelato moraju se mešati kako bi se postigla ona poznata kremasta tekstura koju svi volimo. Brzina mešanja i količina vazduha koja se tom prilikom unosi u smesu bitno utiču na konačni proizvod.
 
Đelato se meša sporije od sladoleda, što rezultira gušćom konzistencijom jer se u smesu umeša manje vazduha. U đelatu je zastupljeno oko 25 do 30 odsto vazduha, dok sladoled može imati čak do 50 odsto vazduha. Nakon što su sladoled i đelato pripremljeni, čuvaju se na određenim temperaturama kako bi zadržali savršenu konzistenciju.
 
Sladoled se obično servira potpuno zamrznut, na oko -18°C, dok se đelato čuva i poslužuje na nešto višoj temperaturi, otprilike na -9°C. To znači da gelato nije potpuno zamrznut, što rezultira mekšom i svilenkastijom teksturom od sladoleda.
 
Ukus i tekstura
 
Uđete li u bilo koju poslastičarnicu ili pogledate ponudu sladoleda u prodavnici, primetićete velik izbor ukusa, od tradicionalne vanile i čokolade do pomalo neobičnih ukusa poput ružine vodice, lavande ili crnog sladoleda s aktivnim ugljem. Međutim, kada je reč o đelatu, spektar ukusa je nešto suženiji.
 
Među klasičnim ukusima đelata pronaći ćete vanilu, čokoladu, lešnik, straćatelu, pistaće, tiramisu i razne voćne ukuse, ali ne nužno i kombinacije kakve možete pronaći kod sladoleda.
Razlike u sastavu i načinu čuvanja oba deserta utiču na to kako ih doživljavamo u ustima. Mast prekriva jezik, stvarajući sloj između kvržica jezika i hrane koju jedemo, a hladnija hrana stvara osećaj utrnulosti jezika, što otežava stvarni doživljaj ukusa.
 
Budući da đelato ima manje masti i poslužuje se na višoj temperaturi od sladoleda, ukusi su izraženiji i intenzivniji. Ovi faktori takođe doprinose glatkoj konzistenciji đelata, dok sladoled ima teksturu sitnih kristala.
 
Na kraju, iako su sladoled i đelato prilično slični na prvi pogled, niz nijansi u sastojcima, načinu pripreme i čuvanja čini ove dve poslastice jedinstvenima na svoj način. Bilo da ste ljubitelj bogate kremaste teksture sladoleda ili više volite svilenkasti đelato intenzivnog ukusa, jedno je sigurno - oba su savršen izbor za osveženje u vrućim letnjim danima. 
OGLASI RADNO MESTO!

Ukoliko imate potrebu za radnom snagom nudimo vam mogućnost da na jednostavan način oglasite poziciju za posao.

Radno mesto možete oglasiti u odeljku Oglasi za posao ili jednostavno klikom na ovu poruku.

  • Duska

    30.06.2023 11:55
    Djelato
    Nisam sigurna da se kod nas pravi od slatke pavlake, u industrijske se stavlja palmino ulje, sto i pise na deklaraciji. Zato ne jedem sladoled kod nas. Ukus Italijanskog sladoleda je nezaboravan. Secam se da je stigao kombi sa slatkim pavlakom dok sam kupovala sladoled u Rimu...
  • Vlad@

    27.06.2023 09:57
    !!
    Ako vec morate da komentarisete svaku vest, molim vas da naucite da koristite znakove interpunkcije i kad se upotrebljava veliko slovo…. Pismenost nam je bas na nivou….
  • Mija

    27.06.2023 08:25
    Mija
    Mi stariji,odlicno pamtimo Mirjanu i njihov Sladoled! Moji su se doselili u Ns 1949 i prvi susret sa Sladoledom imao sam kod,njih u Dunavskoj! Uvek sam isao kod njih,kasnije i sa svojom decom do 1991 kada su,prekinuli sa tim poslom! Evo do dana,danasnjeg nikada nisam,probao i osetio,vise takav Sladoled! Mozda sam,sentimenalan u ovim,starim godinama ali mi nepca i dalje,traze taj Hladan i Sladak,ukus Vanile i Punca! Steta zaista...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Evropski sud pravde: Bezalkoholni džin ne postoji

Najviša pravosudna instanca Evropske unije, Evropski sud pravde (ECJ), presudio je da bezalkoholno piće ne može da bude prodavano kao džin, jer je to ime rezervisano za specifično alkoholno piće.