Ananas se nekad iznajmljivao, a zbog bromelaina ostavlja osećaj peckanja na jeziku
Iako ga mnogi povezuju s Havajima, poreklo ananasa veže se za područje današnjeg Brazila i Paragvaja.
Foto: Pixabay
Ovo voće bilo je poznato i cenjeno među domorodačkim plemenima mnogo pre dolaska evropskih osvajača. Kada su evropski istraživači otkrili ovo sočno voće u 15. i 16. veku, brzo je postalo popularno i počelo je da se širi tropskim i suptropskim područjima širom sveta.
Danas ananas nije samo omiljeni sastojak mnogih jela i pića već i voće koje krije neke zanimljive priče.
1. Spojene bobice
Ananas doživljavamo kao jedinstven plod, ali zapravo je sastavljen od mnogo bobica koje su se tokom rasta spojile. Svaka pojedinačna ljuska na površini ananasa predstavlja jednu bobicu.
U botaničkom smislu, ananas je klasifikovan kao "višestruko" ili "kolektivno" voće. To znači da se sastoji od mnogo voćki (u ovom slučaju bobica) koje su se spojile da bi formirale jedan plod.
2. Značenje imena
Naučno ime za ananas je Ananas comosus. Ovo ime potiče iz jezika tupi, koji se govori među nekim domorodačkim narodima Brazila. U jeziku tupi ananas znači jedinstveno ili izuzetno voće. Naziv ananas koristi se u većini svetskih jezika. Međutim, na engleskom jeziku koristi se naziv pineapple, što znači borova jabuka.
3. Rast
Za razliku od većine voća, ananas raste iz sredine biljke, a ne s grana ili stabljika.
4. Sazrevanje
Ananas je jedno od voća koje ne sazreva nakon što je ubrano. Kada je ananas ubran, neće postati slađi ili mekši, poput banana ili avokada. Zato je važno ubrati ananas kada je optimalno zreo. Ako je ubran prerano, ostaće kiseo i tvrd, a ako je ubran prekasno, može postati previše mekan i početi da truli.
5. Razmnožavanje
Većina komercijalno uzgajanih ananasa nema semenke, ali u prirodnom okruženju one su ključne za reprodukciju biljke. Ako naiđete na divlje vrste ananasa ili neke starinske sorte, mogli biste pronaći tamne, male semenke unutar voća.
Iako ananas može da raste iz semenki, često se razmnožava vegetativno, odnosno kloniranjem. To znači da se delovi biljke, poput krune ili izdanka, koriste za uzgoj nove biljke.
6. Enzim bromelain
Ananas sadrži enzim bromelain koji može pomoći u razgradnji proteina. Zbog toga se često koristi u marinadama za meso kao sredstvo za omekšavanje. Ako ste ikad osetili peckanje u ustima nakon što ste jeli ananas, to je zbog bromelaina. Ovaj enzim može razgraditi proteine u ustima, uključujući one na vašim usnama i jeziku.
7. Vitamini i minerali
Ananas je bogat vitaminom C, manganom i nizom drugih vitamina i minerala, a uz to je i odličan izvor dijetalnih vlakana. Zanimljivo je da je svojim obiljem vitamina C igrao ključnu ulogu u prevenciji skorbuta, bolesti uzrokovane nedostatkom tog vitamina. Zbog toga je ananas bio dragocen saveznik mornarima na njihovim dugim morskim ekspedicijama štiteći ih od te opasne bolesti.
8. Izloženost dimu
Zanimljivo je da biljka ananasa može biti podstaknuta na cvetanje kada je izložena dimu. Ova metoda, koja je prvi put otkrivena na Azorskim ostrvima, koristi se kako bi se podstaklo formiranje voćke na samoj biljci.
9. Simbol dobrodošlice
U kolonijalnom periodu na području današnjih Sjedinjenih Američkih Država ananas je bio cenjen kao simbol dobrodošlice. Često je korišćen kao ukras na ulaznim vratima domova ili kao središnji ukras na stolovima kada su gosti dolazili u posetu simbolišući toplinu i gostoljubivost domaćina.
10. Iznajmljivanje ananasa
U 18. veku u Evropi ananas je bio izuzetno skup i teško dostupan, što ga je činilo simbolom bogatstva i luksuza. U Engleskoj su oni koji nisu mogli da priušte pravi ananas za zabave često iznajmljivali to voće kao središnji ukras za sto.
11. Konzervirani ananas
Ananas je bio jedna od prvih vrsta voća koje je konzervirano. U 19. veku s razvojem tehnologije konzerviranja ananas je postao široko dostupan širom sveta, čime je izgubio svoj status luksuznog voća.
Ukoliko imate potrebu za radnom snagom nudimo vam mogućnost da na jednostavan način oglasite poziciju za posao.
Radno mesto možete oglasiti u odeljku Oglasi za posao ili jednostavno klikom na ovu poruku.
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Sir može da sadrži mikroplastiku: Pogledajte koje vrste su više kontaminirane
01.11.2025.•
2
Sir je mnogima neizostavan deo svakodnevne ishrane, ali iako deluje bezopasno, može predstavljati opasnost po zdravlje.
Moguće poskupljenje Nutele
30.10.2025.•
8
Nutela bi mogla uskoro da poskupi zbog lošeg roda lešnika u Italiji, prema podacima lokalnih poljoprivrednih udruženja.
Objavljena lista najboljih čokolada na svetu: Italija i Francuska na vrhu
26.10.2025.•
6
Prema najnovijem rangiranju sajta TasteAtlas, najbolje ocenjene čokolade na svetu dolaze iz Evrope, a dominiraju Italija, Francuska, Belgija i Švajcarska.
Italija i dalje proizvodi i izvozi najviše testenine
26.10.2025.•
0
Evropska unija proizvela je tokom prošle godine ukupno šest miliona tona testenine, u vrednosti od 9,1 milijarde evra, pre svega zahvaljujući ključnom doprinosu Italije, objavio je Evrostat.
Naučnici otkrili zašto je "najskuplja kafa na svetu" posebnog ukusa
26.10.2025.•
0
Kopi luvak, poznata i kao "kafa iz izmeta cibetke", već godinama važi za jednu od najskupljih i najegzotičnijih kafa na svetu.
Francuskom farmeru ukradeno dva miliona oraha vrednih 8.000 evra
26.10.2025.•
3
Jedan francuski farmer podneo je tužbu nakon što mu je ukradeno dva miliona oraha, pri čemu je pretrpeo neto gubitak između 6.000 i 8.000 evra.
Mekić: Proja zasluženo svrstana u 50 najboljih hlebova sveta, u Srbiji je nezaobilazna
23.10.2025.•
4
Profesor poljoprivrednog fakulteta u Zemunu Cvijan Mekić istakao je da je CNN, svrstavši proju u 50 najboljih hlebova sveta, napravio dobar izbor jer je proja visokokvalitetan nutritivni proizvod.
Pad broja dece alergične na kikiriki zbog preporuka nutricionista
22.10.2025.•
0
Ažurirane prehrambene smernice u SAD značajno su smanjile broj dece sa specifičnim alergijama na hranu.
Objavljena nova lista 10 najgorih jela koja se jedu u Srbiji
19.10.2025.•
12
Prema najnovijoj listi gastro-vodiča TasteAtlas čak deset jela našlo se na listi najlošije ocenjenih specijaliteta iz Srbije, prema mišljenju korisnika širom sveta.
Skinula lososa sa trona: Pogledajte koja riba se smatra najzdravijom
15.10.2025.•
3
Ljubitelji morskih plodova biće oduševljeni kada otkriju da jedna posebna vrsta ribe donosi izvanredne zdravstvene koristi.
"Plazma" u Nigeriji: "Bambi" proizvodi keks u Africi
15.10.2025.•
7
Kompanija "Bambi" saopštila je da je u Lagosu, u Nigeriji, počela proizvodnja njenog poznatog brenda, keksa "Plazma".
Ako vam rižoto ispada slepljen: Sigurno pravite jednu od ovih grešaka
12.10.2025.•
1
Priprema rižota možda izgleda jednostavno, ali svi koji su ga barem jednom kuvali znaju da između kremastog i lepljivog postoji tanka granica.
Osam macutake pečuraka prodato za 4.800 evra
12.10.2025.•
0
Osam pečuraka macutake, koje su uzgojene u Tambasasajami na zapadu Japana, prodate su na pijaci u tom gradu po ceni od 850.000 jena (oko 4.800 evra).
Cene kakaoa drastično pale - ali to ne znači da će čokolada u Srbiji biti značajno jeftinija
12.10.2025.•
4
Cene kakaoa pale su na najniži nivo u poslednjih 20 meseci, čime je okončan dramatičan dvogodišnji rast koji je uzburkao tržište i pritiskao proizvođače čokolade širom sveta.
Kineske instant nudle iz supermarketa - šta je u njima i šta zapravo jedemo?
12.10.2025.•
12
Instant nudle - kineskei rezanci u kartonskim ili plastičnim kutijama i kesama retko ko nije barem jednom probao.
Evropski parlament zabranio upotrebu termina "šnicla" za proizvode bez mesa
08.10.2025.•
8
Evropski parlament je danas glasao za zabranu upotrebe termina kao što su šnicla (steak), kobasica i hamburger za proizvode koji ne sadrže meso.
SAD uvode carine od 107 odsto na italijansku testeninu
05.10.2025.•
0
Sjedinjene Američke Države najavile su da će od 1. januara 2026. godine uvesti carine u visini od 107 odsto na italijansku pastu, čime bi jedan od najvažnijih sektora italijanskog izvoza mogao biti ozbiljno ugrožen.
VIDEO Možda zvuči čudno: Komad crne čokolade daje bolji ukus bolonjez sosu
05.10.2025.•
3
U poslednje vreme Tiktok i Instagram preplavljeni su videima kuvara i food blogera koji u svoj bolonjez sos dodaju - kockicu tamne čokolade.
Ovaj neobični sastojak može da poboljša ukus vaše kafe: Evo kako
03.10.2025.•
0
Strastveni ljubitelji kafe uvek nastoje da poboljšaju doživljaj svoje omiljene šoljice.
Naučnici osvojili Ig Nobelovu nagradu proučavajući - sos za testeninu
01.10.2025.•
0
Na svečanosti održanoj na Harvardu i MIT-u dodeljene su Ig Nobelove nagrade, koje slave naučne radove koji su istovremeno zabavni i podsticajni za razmišljanje.
Švedski grad ima problema sa 2.000 tegli Nutele
01.10.2025.•
8
Švedski grad Malme ima mnogo problema, što se prvenstveno odnosi na kriminal. Odnedavno ima još jedan problem, a to je mnogo tegli Nutele.
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar