Novosadski informativni portal 021

Život

Filipini zatvaraju poznato ostrvo zbog zagađenja

Jedno od najpoznatijih filipinskih ostrva, Borakaj biće zatvoreno za turiste narednih nekoliko meseci zbog zabrinutosti da je to malo, nekada idilično peskovito letovalište, zagađeno otpadnom vodom kanalizacije, saopštile su vlasti Filipina.

Na aukciji čuveni plavi dijamant "Farneze"

Čuveni Farneze plavi dijamant, koji je pripadao evropskim kraljevskim porodicama 300 godina, biće prvi put na javnoj prodaji 15. maja u Ženevi, saopštila je aukcijska kuća Sotbi, a kako se navodi, njegova cena dostići će između 3,7 i 5,3 miliona dolara.

FBI rešio misteriju egipatske mumije

Kada su rešili da se pozabave mumificiramnom glavom iz Egipta, koja je izazvala veliku pažnju javnosti, istraživači bostonskog Muzeja lepih umetnosti i Univerziteta Harvard nisu bili sigurni da li se pred njima nalaze ostaci muške ili ženske osobe, zbog čega su morali da u pomoć pozovu forenzičare američkog FBI-ja.

Neandertalci imali velike noseve

Neandertalci su imali velike, isturene noseve kako bi zagrejali i ovlažili hladan i suv vazduh i kako bi ga što više mogli uneti u pluća, pokazalo je istraživanje upečatljivog oblika lica izumrlog ljudskog srodnika.