Medijska scena Srbije u junu 2015

Pravni monitoring medijske scene u Srbiji nastavljen je i u 2015. godini.
Pravni monitoring medijske scene u Srbiji nastavljen je i u 2015. godini.

U monitoring izveštaju br. 61 pročitajte:

•    Sloboda izražavanja - pritisci i pretnje: oglašivača - na specijalizovan časopis Vrele gume; NN lica - na informativni portal Zaječar Online; političara - na dnevni list Kurir; slučaj otpuštanja većeg broja novinara zaposlenih u Ringier Axel Springer Srbija; sudski postupci - presuda Višeg suda u Beogradu u krivičnom postupku protiv Radovana Krčmarevića i Bojana Krčmarevića, iz Lazarevca, zbog neovlašćenog emitovanja "piratskog" radija "Raka Ešinger"

•    Implementacija postojećih zakona - Zakon o elektronskim medijima: primena pravila o promeni vlasničke strukture u osnovnom kapitalu (saglasnost Regulatornog tela za elektronske medije (REM) za objedinjavanje vlasništva dve nacionalne televizije, i saopštenje REM-a tim povodom); primena odredaba o finansiranju Regulatornog tela za elektronske medije; kratka analiza nacrta dva podzakonska akta iz nadležnosti REM-a koji su prošli javnu raspravu u ovom periodu - Pravilnika o kriterijumima i načinu povećanja udela evropskih audio-vizuelnih dela i Uputstva o načinu primene odredaba Zakona o elektronskim medijima kojima se uređuje sopstvena produkcija

•    Usvajanje novih zakona - Zakon o izmenama i dopunama Zakona o javnom informisanju i medijima - zbog čega je taj zakon menjan i na šta se te izmene odnose

•    Rad nadležnih organa - Regulatorno telo za elektronske medije: kako su, prema izveštajima REM-a, tokom 2014. godine (do avgusta) ispunjavali svoje programske i zakonske obaveze javni servisi, a kako komercijalni emiteri; zbog čega je sporna saglasnost REM-a za nastavak emitovanja programa kulturno-informativnih centara i posle 1. jula 2015; Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja - socijalni programi za zaposlene u medijima koji su u procesu privatizacije

•    Proces digitalizacije - koje izazove je završeni proces digitalizacije postavio pred televizije

•    Proces privatizacije medija - koje faze postupka slede nakon javnog poziva za prodaju medija; dva specifična slučaja u oblasti privatizacije medija

•    Zaključak Izveštaja - šta je karakterisalo medijsku scenu Srbije u junu 2015

Šezdeset prvi Monitoring Izveštaj uradio je stručni monitoring tim ANEM-a iz advokatske kancelarije "Živković&Samardžić", u saradnji sa ANEM-om. Na web sajtu ANEM-a, u rubrici Monitoring medijske scene, potražite i ostale  Monitoring Izveštaje, Publikacije i izveštaje sa monitoring okruglih stolova. Izradu ovog Izveštaja podržala je Švajcarska kancelarija za saradnju kroz Fond Malih projekata, ali stavovi izneti u njemu nisu nužno i stavovi Švajcarske kancelarije za saradnju, već pripadaju isključivo autorima Izveštaja.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.