Apoteci naloženo da premesti farmaceutski otpad iz centra

Nakon pisanja 021.rs da se farmaceutski otpad nepropisno odlaže u samom centru Novog Sada, Pokrajinski sekretarijat za zaštitu životne sredine naložio je Apotekarskoj ustanovi Novi Sad da u roku od nedelju dana ovaj otpad vrati u stare prostorije.
Nakon pisanja 021.rs da se farmaceutski otpad nepropisno odlaže u samom centru Novog Sada, Pokrajinski sekretarijat za zaštitu životne sredine naložio je Apotekarskoj ustanovi Novi Sad da u roku od nedelju dana ovaj otpad vrati u stare prostorije.

Naloženo je da farmaceutski otpad mora da se premesti iz Kosovske 22 u prostorije koje su za to namenjene – iako je njihov kapacitet odavno popunjen. Sekretarijat je rekao da će po isteku tog roka razmotriti pokretanje krivične prijave.

"Po nalogu pokrajinske inspekcije za zaštitu životne sredine, direktor Apoteke Novi Sad je dao nalog da se obustavi prikupljanje farmaceutskog otpada po apotekama, zbog ograničenog kapaciteta transfer-stanice. O daljim rešenjima ćemo dati obaveštenje, inspekcijski nadzor je u toku", kaže Nada Ilić, pomoćnik direktora Apoteke Novi Sad.

U Ministarstvu zdravlja kažu da se takva vrsta otpada najčešće izvozi u zemlje Evropske unije, jer Republika Srbija nema izgrađene kapacitete za njegovo konačno odlaganje – ali dodaju da je prioritet Vlade Srbije izgradnja takvih postrojenja u narednom periodu, u skladu sa Nacionalnom strategijom upravljanja otpadom.

Podsetimo, Apoteka "Novi Sad" u neuslovnom prostoru u kući u Kosovskoj 22 skladišti veliku količinu farmaceutskog otpada. Apoteka ima problem sa smeštajem otpada, jer su već popunjeni svi kapaciteti transfernih stanica, a Srbija niti uništava taj otpad, niti ga daje drugim zemljama da ga unište.

  • dn

    24.09.2014 05:44
    ekologija
    Nista cudno. Bivsi direktor apotekarske ustanove (LSV) Duda je dobio utesnu nagradu da bude pomocnik direktora za ekologiju, pa mu je zadatak bio da se bavi farmaceutskim otpadom. Covek je poceo posao prikupljanja lekova sa isteklim rokom upotrebe, ali nije bio motivisan i da ga odradi do kraja kako treba.
  • 23.09.2014 20:33
    A zeme taman pocele da se osecaju kao u zavicaju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.