Filozofski fakultet obeležava 60 godina rada

Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu ove godine obeležava 60 godina postojanja. 

Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu ove godine obeležava 60 godina postojanja.

Tim povodom će u ponedeljak, 1. decembra u 10 časova, u Kino sali Fakulteta biti održana svečana akademija, a proslavu će upotpuniti i dva velika međunarodna naučna skupa, kao i niz pratećih manifestacija tokom čitave sedmice.

Program obeležavanja 60 godina Filozofskog fakulteta počeće svečanom akademijom, na kojoj će, uz muzički program studenata Akademije umetnosti u Novom Sadu, govoriti dekanica Ivana Živančević Sekeruš, rektor Univerziteta u Novom Sadu Miroslav Vesković i pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj Vladimir Pavlov. Nakon toga će premijerno biti prikazan dokumentarni film o 60 godina Filozofskog fakulteta, a biće uručene i nagrade najboljim istraživačima i studentima.

Plenarnim predavanjem pod nazivom "Doing Away With Harm" profesora Bena Bredlija sa Univerziteta Sirakuza u Sjedinjenim Američkim Državama biće otvorena prva naučna konferencija, Susreti kultura, dok će drugi kongres Konteksti, namenjen mladim istraživačima, biti otvoren u četvrtak.

Jubilej Filozofskog fakulteta upotpuniće i druge manifestacije. Velika izložba posvećena radu Centralne biblioteke Filozofskog fakulteta biće otvorena u sredu, 3. decembra, kada će biti održani i susreti sa alumnistima (bivšim studentima) i penzionerima ove ustanove. I Odsek za slovakistiku pridružiće se proslavi obeležavanjem 50 godina postojanja pod okriljem Fakulteta, kao i Odsek za medijske studije, koji je, kao najmlađi deo kolektiva, već obeležio deceniju rada.

Filozofski fakultet u Novom Sadu jedan je od dva najstarija fakulteta u sklopu Univerziteta u Novom Sadu, a kao i Poljoprivredni fakultet osnovan je 1954. godine. Od tada je u radnom odnosu na Fakultetu bilo gotovo 1.500 zaposlenih, kako nastavnog, tako i nenastavnog osoblja. Više od 10.000 studenata diplomiralo je na Filozofskom fakultetu za ovih 60 godina, a preko 300 magistara nauka i gotovo 400 odbranjenih doktorskih disertacija bilans je šest decenija naučnog i nastavnog rada. Na Filozofskom fakultetu, kao jedinom u Srbiji, omogućeno je studiranje na čak pet maternjih jezika (srpski, mađarski, slovački, rumunski i rusinski).

Najzvučnija imena nastavnog kadra ovog fakulteta su pokojni premijer Srbije, Zoran Đinđić, čuveni književnik, akademik Milorad Pavić, koji je bio i dekan Fakulteta od 1977. do 1979. godine, lingvisti Pavle i Milka Ivić, kao i prva žena rektorka jednog univerziteta u Srbiji, Olga Hadžić. Već prva generacija studenata istorije iznedrila je jednog akademika, potonjeg profesora na Filozofskom fakultetu i predsednika Matice srpske Čedomira Popova. On je bio i jedini istoričar na mestu dekana ovog fakulteta.

U sastavu Filozofskog fakulteta danas se nalazi 17 odseka, na kojima redovne studije pohađa 4916 studenata. Na akademske master studije upisano je 1.005 studenata, a na doktorske još 245.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.