Jelić podneo krivičnu prijavu za ratne zločine

Predsednik GO SPO Vladimir Jelić predao je u Tužilaštvo za ratne zločine krivičnu prijavu za masovno ubistvo više stotina Novosađana i drugih građana Vojvodine, čija su tela zakopana u jesen i zimu 1944. godine u Rajinoj šumi.
Predsednik GO SPO Vladimir Jelić predao je u Tužilaštvo za ratne zločine krivičnu prijavu za masovno ubistvo više stotina Novosađana i drugih građana Vojvodine, čija su tela zakopana u jesen i zimu 1944. godine u Rajinoj šumi.

Kako se navodi u saopštenju GO SPO, zločin je ostao nerazjašnjen do današnjeg dana, a još se ni izbliza ne zna broj streljanih.

"Skupština grada Novog Sada usvojila je juče Deklaraciju o osudi zločina u Rajinoj šumi, koji je podržala većina odbornika u gradskom parlamentu. Cilj nije bio samo da se oda pošta nevinim žrtvama koje su, bez suđenja i prava na odbranu, tragično izgubile život posle oslobođenja, krajem 1944. godine, nego i da nadležni organi počnu rasvetljavanje ovog zločina. Ratni zločini nikada ne zastarevaju, svedoci smo da se i danas sudi nacistima koji su decenijama izbegavali lice pravde, a nadamo se da će pravda stići i one koji su počinili ovaj zločin, a pripadnici su komunističkog pokreta", kaže Jelić i dodaje da će "kažnjavanjem zločinaca, potomci stradalih nevinih žrtava konačno doživeti bar delimičnu pravdu".

Masovna ubistva, pre svega političkih neistomišljenika, koja su se po Srbiji dešavala po završetku Drugog svetskog rata, decenijama su bila tabu-tema, ali sa ove vremenske distance – posle 70 godina, došlo je vreme da se o tome razgovara otvoreno, smatraju u GO SPO. "Vreme da se suočimo sa istinom, da se ovaj mračni deo istorije ne bi ponovio", navodi se u saopštenju GO SPO.

Podsetimo da je Skupština grada juče usvojila deklaraciju o osudi zločina u Rajinoj šumi u jesen 1944. godine, iako je opozicija tražila da se prvo istoričari izjasne o tome šta se tamo desilo i ko je i zašto tamo ubijen.

  • Forca Brutale

    01.06.2015 08:56
    Kada bi se za zlocin u Rajinoj sumi zalagala osoba sa kredibilitetom, cistim moralom i bez kriminalno-pljackaske proslosti onda bih nekako razumeo potrebu da se resi ovaj slucaj. Medjutim, kao sto vidimo iza ovog stoji nitkov koji ovo sve najverovatnije radi kako bi se docepao malo publiciteta i drpio jos po koju paru sa narodne grbace.

    Ljigavo od doticnog ali to je jedino sto se moze ocekivati od osobe koja ima traktorsku gumu za obraz!
  • Lexv

    01.06.2015 08:53
    Pa ovaj nam se smeje u lice! Ne vredi ni komentarisati sav apsurd ove vesti.
  • 01.06.2015 07:59
    @pogledi
    Pokrali ste Toplanu,Vodovod,Informatiku,a sad hoćete DP gas.
    Vi ste najveće šteočine što su ikad postojale.
    Ponašate se kao skakavci idete iz firme u firmu,kako jednu pokradete tako pređete u drugu.
    Nadamo se skorašnjim izborima,pa da svi kolektivno putujete u Sremsku Mitrovicu na eskurziju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.