Novi Sad bez zaštite od grada

Novi Sad pa i cela Vojvodina nisu zaštićeni od grada, jer nedostaju rakete, a nema ni novca za plaćanje strelaca, saznaje 021.rs.
Novi Sad pa i cela Vojvodina nisu zaštićeni od grada, jer nedostaju rakete, a nema ni novca za plaćanje strelaca, saznaje 021.rs.

Tačnih informacija koliko je protivgradna odbrana spremna nema, pri čemu je još pre početka sezone odbrane u aprilu iz MUP-a data informacija da ima manjka raketa. Konkretno, tada je navedeno da je MUP nabavio 2.900 raketa, a da u rezervama imaju već 3.300 i da za celu Srbiju nedostaje još hiljade raketa. Pokušaj 021.rs da od MUP-a dobije tačnije informacije se završio time što su nam iz Biroa za komunikaciju posle više dana čekanja saopštili da niko od nadležnih nema vremena za razgovor.

Inače, "Blic" navodi da MUP još nije raspisao tender za nabavku novih raketa. Takođe, u novosadskoj vlasti za 021.rs su naveli da je Gradska uprava za privredu predvidela nabavku 80 protivgradnih raketa Godišnjim programom zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta, ali da nisu još obavili tender. "Na narednoj sednici Skupštine Grada Novog Sada treba da bude usvojen pomenuti program, kako bi mogla da se pokrene javna nabavka protivgradnih raketa", naveli su u Gradskoj kući.

U novosadskoj vlasti kažu i da Grad ima volju i spreman je da pomogne da se reši problem sa isplatama naknade strelcima protivgradne odbrane, ali da trenutno ne postoji zakonski osnov da lokalne samouprave u Srbiji isplaćuju naknade strelcima. "Grad ima volju, i spreman je da pomogne čim se za to steknu zakonski uslovi", navode u Gradskoj upravi.

Podsetimo da je problem sa isplatama naknada za strelce, koja iznosi oko 4.000 mesečno, nastala 2011. godine kada je Sektor za odbranu grada prešao iz nadležnosti Republičkog hidrometeorolškog zavoda u Sektor za vanredne situacije MUP-a. Kako do danas nisu doneti odgovarajći zakonski i podzakonski akti, ostao je problem isplate i plaćanja rada strelaca, ali i nabavke raketa.

Član vojvođanske vlade Branislav Bugarski je naveo da se na Zakon o odbrani od grada čeka tri godine, pri čemu je predlog prošao i javnu raspravu. On kaže da je predlog da ceo sistem protivgradne zaštite pređe u nadležnost ministarstva poljoprivrede, ali da se donošenje odlaže jer ministar za vanredne situacije Velimir Ilić insistira na protivgradnoj odbrani iz aviona, odnosno zasipanju gradonosnih oblaka srebro-jodidom.

  • ruskinja

    08.05.2015 11:11
    Ameriko,braco,pomagaj! :)))
  • 07.05.2015 15:13
    bitno je da za pevaljke imate I za silne vatromete
  • Borac

    07.05.2015 14:15
    @Anonimus
    Radio ti za amere ili za Partiju, dišeš isti vazduh. Kaži gazdi da je kukavica što ne brani narod. Pogledaj slike Moregelonove bolesti, kao si slike aviona iznutra i izjave pilota koji to rade.
    Internet je sve zabeležio, a prvi se pobunio američki narod.
    Svetska vlada nema preferiranog naroda.
    Sve jednako truju.
    Ako sam ja za pregled, mnogo je takvih širom sveta, počevši od Švedske i Holandije, koji su se prvi u Evropi digli protiv ovog zla.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti