Sudbina trščara u Kraljevića Marka neizvesna

Vlasnici trščara u ulici Kraljevića Marka traže da im se imovina vrati na upravljanje.

Vlasnici trščara u ulici Kraljevića Marka traže da im se imovina vrati na upravljanje.

Vlasnici kažu da od kada su kuće 1989. stavljene pod zaštitu države u njih nije ulagala nijedna institucija koja je iza te zaštite stala, a od zimus, kada im se krov urušio, ti objekti mnogo više predstavljaju primer ne-kulture Grada . Birokratski lavirint u kojem vlasnici ovih trščara žive već skoro 25 godina, postao je još zamršeniji kada im je 2008. uručena zabrana stanovanja u njima – kao objektima od kulturno-istorijske važnosti pod zaštitom države.

- M ne tražimo od grada i od države da to poprave, jer nama te kuće više ne trebaju. Mi u XXI veku živimo u trščari, i to ne dolazi u obzir. Znači mi tražimo rešenje da oni skinu tu zaštitu spomenika kulture, i da mi imamo sva prava na našu imovinu.
Grad je nedavno preko Zavoda za izgradnju grada obavestio vlasnike trščara da nije  u mogućnosti da otkupi njihovu imovinu još izvesno vreme, niti im na drugi način pomogne. - kaže Petar Moljac.

Grad je nedavno preko Zavoda za izgradnju grada obavestio vlasnike trščara da nije  u mogućnosti da otkupi njihovu imovinu još izvesno vreme, niti im na drugi način pomogne.

- Ostaje samo da se to preda u Beograd da bi se skinula ta zaštita. Sve papire smo spremili. Naloge inspekcije da je zabranjeno stanovanje, mišljenje stručnjaka iz Zavoda za zaštitu spomenika Novog Sada, Republičkog zavoda, sve to stoji kod gospodina Kopanje, direktora novosadskog Zavoda za zaštitu spomenika u fioci. Zašto to stoji u fioci, ja ne znam, to bi on trebao da nam kaže - kaže Đorđe Moljac.

U Zavodu za zaštitu spomenika kulture Grada kažu da dokumentacija koju su vlasnici predali nije dovoljna za skidanje zaštite sa tih objekata. U toku je, kažu, analiza materijala koja će biti gotova za dve-tri nedelje, na osnovu čega će komisija doneti mišljenje o daljim merama, iako će nedostatak novca ostati glavna prepreka za razrešenje problema.

  • --

    05.05.2014 09:56
    -
    postoje nacini kako se saniraju i kuce od naboja.
    toplije su.
    da je moje-ne bi propadale a ne bih ni prodavao.

    naplacivao bih slikanje kapicicevim migrantima
  • Toma

    05.05.2014 07:40
    jel dosta 4 mil €
    ako jeste, pitajte maju i zigora di su?
  • 05.05.2014 07:10
    Ruši sve! Nama treba Guča, truba i šajkača.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti