Predlog da Vojvodina bude republika

Učesnicima Četvrte vojvođanske konvencije, najavljene za 1. april, biće predloženo da usvoje "Deklaraciju o osnovama demokratskog ujedinjenja Vojvodine i Srbije", kojom se predlaže formiranje "Savezne Republike Srbije", čije bi članice bile Republika Srbija i Republika Vojvodina.
Učesnicima Četvrte vojvođanske konvencije, najavljene za 1. april, biće predloženo da usvoje "Deklaraciju o osnovama demokratskog ujedinjenja Vojvodine i Srbije", kojom se predlaže formiranje "Savezne Republike Srbije", čije bi članice bile Republika Srbija i Republika Vojvodina.

Četvrtu vojvođansku konvenciju, kao i prethodne tri, organizuju manje vojvođanske stranke koje se zalažu za reviziju ustavnog položaja Vojvodine, kao i autonomaške nevladine organizacije.

Konvencija 1. aprila ove godine održaće se u Novom Sadu, a programske dokumente sutra će na konferenciji za novinare predstaviti nekadašnji vojvođanski visoki funkcioner u bivšoj SFRJ Živan Berisavljević i predsednik nevladine organizacije Vojvođanski klub Đorđe Subotić.

"Zajednička budućnost na novim osnovama može se osigurati samo na osnovama jednakosti i ravnopravnosti Srbije i Vojvodine i na principima federalizma i republikanizma", navodi se u predlogu te deklaracije u koju je agencija Beta imala uvid.

Ocenjuje se da Vojvodina od 1918. godine, kad je ušla u Kraljevinu Jugoslaviju, "plaća visoku cenu zajedničkog života sa Srbijom", kroz "sputavanje razvoja, ekonomsku eksploataciju, diskriminaciju i zapostavljanje Vojvodine".

U deklaraciji se navodi da je Vojvodina danas u položaju "unutrašnje kolonije Srbije" i upozorava da je "neravnopravnost izvor trajne nestabilnosti".

Komentari 132

  • Robin Hud

    21.04.2012 21:55
    Vojvodina Republika
    Podrzavam!
  • 10.04.2012 09:01
    Bojkot izbora,bez bojkota zakona,nema efekta.
    Bojkot izbora,bez bojkota sistema kojeg ti izbori stvaraju, nece nam nista doneti.

    Ili bojkotovati oboje,i izbore i sistem, ili ici na izbore.Sa svojom partijom za >Vojvodinu republiku.

    Inace,licno planiram da pocnem da bojkotujem totalno sistem.Ilegalac,"Pusku(Laptop) pa u Frusku"
  • 30.03.2012 15:20
    Smem li ja
    Mogu li ja kao rodjeni novosadjanin,od oca hrvata i majke srpkinje da budem Vojvodjanin? Unapred zahvaljujem na odgovoru

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti