Privatne apoteke nelojalna konkurencija državnim

Ilegalno poslovanje, nedostatak kvalifikovanog kadra i nelojalna konkurencija neki su od problema poslovanja privatnih novosadskih apoteka.
Ilegalno poslovanje, nedostatak kvalifikovanog kadra, prekobrojnost i nelojalna konkurencija neki su od problema poslovanja privatnih apoteka u Novom Sadu, kao i širom zemlje.


Državne apoteke i sindikati godinama ukazuju na sve goru situaciju u poslovanju privatnih apoteka, koje niču u ogromnom broju, uglavnom u blizini državnih, parirajući po cenama i nudeći usluge koje nisu u skladu sa zakonom. Tako u jednoj novosadskoj apoteci možete uraditi laboratorijske analize, u drugoj je na akciji oprema za bebe, a posebno pitanje je cena lekova i njihovo izdavanje na recept.

Prema rečima predsednice Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine Dunje Civrić, samo deo problema je nedovoljna kvalifikovanost zaposlenih u privatnim apotekama, koji često nisu diplomirani, iskusni farmaceuti. Stoga su usluge i njihov kvalitet pod znakom pitanja.

"Struktura kadra u privatnim apotekama ne odgovara zakonskim propisima - premalo je diplomiranih farmaceuta. Privatne apoteke često pružaju usluge za koje nisu registrovane, poput laboratorije, merenja pritiska, savetovanja... a inspekcija nedovoljno kontroliše. Sve češće se javljaju falsifikati lekova, da li namerno ili slučajno, a zašto su inspekcijski organi neefikasni? Nameće se odgovor, zbog korupcije ili nezainteresovanosti da se navedena pitanja rešavaju u zakonskim okvirima", navodi Civrićeva za naš portal.

U Novom Sadu ima preko 30 vlasnika privatnih apoteka, koji imaju objekte na dve ili više lokacija. To znači da Novi Sad ima preko 70 privatnih apoteka. Na Bulevaru Oslobođenja tik do državne apoteke postoji privatna "Lilly" apoteka, a u okruženju ima još oko pet privatnih apoteka. Na ovo za 021 upozorava i diplomirana farmaceutkinja Vlatka Farkaš iz Apoteka Novi Sad, državne ustanove koja takođe godinama pokušava da reguliše svoj položaj na nelojalnom farmaceutskom tržištu.

"Plan mreže apoteka je neophodan, jer u svakom organizovanom zdravstvenom sistemu tačno se zna koja je udaljenost između apoteka, kao i na koji broj stanovnika se otvara nova apoteka. U Novom Sadu je vrlo veliki broj apoteka koje se nalaze vrata do vrata. Državne apoteke jesu u okviru Plana mreže, ali za privatne apoteke nema plana i državne apoteke nemaju nikakav uticaj na otvaranje novih apoteka", kaže Farkaš.

Apoteka Novi Sad se, kao i ostale državne apoteke, suočava sa brojnim teškoćama u svakodnevnom radu, a prema rečima Vlatke Farkaš, jedan od većih je i sprovođenje javnih nabavki lekova. Državnim apotekama je potrebno i preko mesec dana da nabave određeni lek, dok privatne apoteke ne podležu odgovornosti prema Zakonu o javnim nabavkama.

"Primena javnih nabavki u državnim apotekama onemogućava da u svakom momentu obezbedimo potrebnu terapiju za svakog pacijenta. Svaki pacijent ima pravo na jednaku zdravstvenu zaštitu, kako u državnim, tako i u privatnim apotekama, što u ovom trenutku nije uvek ostvarivo, jer se Zakon o javnim nabavkama odnosi samo na državne apoteke. Državne apoteke, na primer, u slučaju uvođenja novog leka na Listu lekova moraju da prođu kroz vrlo složenu i komplikovanu proceduru javne nabavke, što zna da traje i duže od 45 dana, a privatne apoteke mogu lek u apoteci da obezbede za nekoliko sati", kaže Farkaš i dodaje da ovakve situacije dovode državne apoteke u neravnopravan položaj. "Na ovaj način dolazi do odliva pacijenata iz državnih apoteka u privatne, što državne apoteke dovodi u tešku materijalnu situaciju", kaže naša sagovornica.

Cena lekova da bude svuda ista

Kada je reč o lekovima, i privatni apotekari smatraju da postoji nelojalna konkurencija, zbog koje građani u različitim apotekama plaćaju različite iznose za isti lek. Zbog toga Udruženje privatnih apotekara Srbije traži da se izjednači cena lekova u svim apotekama, kako građani ne bi bili iznenađeni kada za isti lek moraju da plate i do 100 dinara više u privatnoj apoteci, tik do državne.

"Dešava se da apoteke sa većim kapitalom, a čiji vlasnici uglavnom ni nisu apotekari, sa smanjenjem cena idu na nelojalnu konkurenciju. Mi smo dali predlog da lekovi imaju u svakoj apoteci istu cenu. Država je propisala da, kada dođe do promena cena, izađe spisak promena. Toga se sama država ne drži i to je potpuni apsurd. Kada bismo poštovali sopstvena pravila, građani ne bi morali da razmišljaju da li imaju dovoljno novca kada idu u apoteku po lek", navodi Dragutin Rajevac iz Udruženja privatnih apotekara Srbije.

Prema njegovim rečima, ogromna količina apoteka se neprestano otvara jer nekome odgovara ovaj haos. Ministri se menjaju, a ljudi oko njih iz straha ili drugih razloga ne žele da menjaju ništa. "Niko se ne bavi nama, a sa malim promenama i donošenjem zakonskih akata, za samo dva sata razgovora mogli smo da rešimo problem. Međutim, ima se utisak kao da nekome u velikim lancima i kojima je isključivo bitan biznis, to odgovara", smatra Rajevac.

Inače, privatne apoteke ne smeju da pružaju usluge pregleda u apoteci, čak ni sa najobičnijim aparatom za merenje količine šećera u krvi. Apoteka mora da poseduje određene registracije, koje ne obuhvataju eventualna merenja pritiska. Uloga farmaceuta je u trijaži pacijenta, koja obuhvata pronalazak uzroka teškoće, ali ne i lečenje.

Tako farmaceuti ne bi trebalo na svoju ruku i na osnovu svojih procena da prodaju lekove građanima, već bi trebalo da ih upućuju kod lekara na preglede i predloge lečenja. (Gorica Nikolin - gorica@021.rs)

  • Ja

    01.10.2021 12:58
    privatne apoteke
    Moj opšti utisak je da su po pravilu u većim apotekama, bilo privatnim ili državnim, radnici vrlo ljubazni. Međutim, mislim da je kontrola državnih apoteka mnogo veća. U privatnim apotekama (apoteka Igor, Resavska, Beograd) prodaju lekove bez recepta i izveštaja onima koje znaju, lekove koji su pred istekom roka trajanja, a žena koja tamo radi je oličenje primitivizma, bahatosti, nekulture i čega god. Takav hohštapleraj nisam srela u državnim, ni u ozbiljnim privatnim apotekama.
  • KaraMarko

    04.06.2016 20:28
    Drzavne apoteke imaju i svojih mana,naravno,ali su prinudjene i da zbog socijalnog mira opsluzuju na svoju veliku materijalnu stetu i one delove grada i prigrada gde posluju u veeeeelikom minusu,plus sto u svakoj smeni mora biti po jedan farmaceut,sto imaju tendere,budzetske i finansijske inspekcije konstantno,iako,konstantno ne nalaze nikakve propuste u poslovanju.Privatni apotekari nista od toga nemaju na "grbaci" ,nego "valjaju" lekove neregistrovane u nasoj zemlji,tj. na crno,falsifikuju rokove itd...
  • Gara

    24.06.2015 19:09
    sramota je da državne apoteke prozivaju u pljuju privatne - ne rade ništa, neljubazni, lenji a po 5 ih radi u smeni...država im plaća lekove recepte, godinama primaju velike plate sad kad im država smanjila krivi im privatnici. šta će biti kad se sve privatizuje pa i državne apotekarice postanu privatnice na koga će onda da pljuju i ko će onda da im bude konkurencija ;-)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.