Srbija ne poštuje konvenciju o borbi protiv nasilja nad ženama

Srbija ne poštuje Konvenciju Saveta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama, zaključak je tribine, kojom je počela kampanja "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama".  
Srbija ne poštuje Konvenciju Saveta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama, zaključak je tribine, kojom je počela kampanja "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama".

Tribina u Medija centru Vojvodine počela je vešću o 33. žrtvi nasilja u porodici u 2015. godini. Moderatorka tribine Marija Srdić prikazala je video spot "Pozdrav iz Srbije" kojim se najavljuje akcija ženskih organizacija "Zaustavite nasilje - sa reči u akciju". "Iako je za mnoge ovaj spot kontroverzan, on je samo podsetnik na obavezu koju je Srbija preuzela ratifikacijom konvencije, a koju ne sprovodi", kazala Marija Srdić.

U Srbiji, u porodičnom nasilju godišnje nastrada između 30 i 40 žena, što je svrstava u zemlje sa najvećom stopom ubistava žena u Evropi. "Očigledno je da sistem ne prepoznaje potencijalne nesreće. Ove godine imali smo nesreću u Kanjiži, kada je nastradalo sedam žena i dva muškarca, država ni na nakon toga nije nište učinila da bi sprečila nasilje", rekla je liderka Mreže SOS Vojvodina Ivana Nikolić. Ona je dodala da godišnje 1.000 žena napusti svoj dom, dok je, kada je reč o nasilnici, iz domaćinstva udaljeno svega 70 njih.

"Država ne čini ništa kada je reč o iseljavanju nasilnika iz domaćinstava, a najčešći argument jeste da je njihovo iseljavanje skupo, te da žene svakako idu u sigurne kuće", rečeno je na tribini.

Savetnica za izradu i realizaciju projekata u sektoru za ravnopravnost polova Marina Ileš podsetila je na ekonomski momenat kada je reč o nasilju nad ženama. "Ekonomsko nasilje je veoma pristuno, ono je ključan momenat za donošenje odluke o odlasku od nasilnika", poručila je Ileš. Na ovu tvrdnju nadovezao se i predsednik Unije poslodavaca Vojvodine Stanko Krstin koji je istakao da žrtve nasilja teško donose odluku o napuštanju nasilnika ukoliko su ekonomski zavisne. "U svemu tome velika je uloga poslodavaca, mi želimo da ih edukujemo i uputimo u problem. Oni treba da pomognu žrtvama nasilja kako bi postale ekonomski nezavisne", dodao je Krstin.

Ivana Nikolić je podsetila da samo jedan odsto nasilnika dobije zatvorsku kaznu veću od godinu dana. "Ono što se dešava jeste da dobijaju male kazne, a neretko i samo novčane, što šteti i budžetu koji porodica ima, zbog čega žrtve ne žele više da prijavljuju nasilje kako ne bi dolazile u neprijatan položaj", kazala je Nikolić.

Na tribini je predstavljen i rad "Mreža SOS Vojvodina", koja pruža usluge SOS telefona na području Vojvodine, a u svom radu okuplja šest ženskih organizacija. Iz "Mreže SOS Vojvodina" Radoslava Aralica iznela je podatak da je tokom 2015. godine Mreža primila 1.837 poziva telefonskog konsultovanja, te 943 poziva u kome su pružene usluge psihološkog i pravnog savetovanja. "Potrebna nam je kontinuirana podrška kako bismo ostvarile naše ciljeve da radimo 24 sata, 7 dana u nedelji, da sve žene dobiju podršku i pomoć, a da nasilnici dobiju kazne koje zaslužuju", rekla je Aralica.

Usluga SOS telefona dostupna je svakog radnog dana od 10 do 20 časova, na broj telefona 0800-10-10-10. (Zoran Strika - strika@021.rs)

  • M

    04.12.2015 15:49
    Pitanja?
    @anonimus Da li govoriš iz ličnog iskustva? U smislu da trpiš nasilje i da ti je tokom noći bila potrebna podrška a nije ti bila dostupna?

    Iz informacija koje imam o nasilju i pružanju podrške i savetovanja u suštini ni jedna žena se neće javiti SOS liniji za podršku i savetovanje dok je nasilje u toku, za takve intervencije je u svojoj suštini zadužena policija ukoliko se žrtva u tom trenutku odluči na tako nešto (jer zapravo dolazi na lice mesta i odmah reaguje) mada se to najčešće neće desiti jer je slabo verovatno da će žrtva moći da pozove pomoć u toku zlostavljanja (neće joj biti dozvoljeno) i generalno je svesna da ukoliko tako nešto pokuša pred nasilnikom sledi još veće nasilje kao ''kazna'', zbog čega se pretpostavljam žrtve na SOS telefon javljaju npr. sledećeg dana kada nasilnik nije prisutan ili imaju priliku da se udalje od nasilnika kako bi se sa nekim posavetovale o pravnim mogućnostima, zakonu i svojim opcijama ali i primile prvu psihološku pomoć, u cilju stabilizacije gorućih stanja,osnaživanja i podrške.
  • 25.11.2015 14:54
    Kad vec prave tolike studije, projekte, tribine i statistike, mogli su da uoce obrazac da je nasilje vise prisutno u nocnim satima i da je to vreme za uslugu SOS telefona (ako vec ne moze 24h). Zastita zivotne sredine, prava manjina, rodna ravnopravnost... sve je to ovde unosan biznis za razna NVO udruzenja i izvlacenje para iz fondova.
  • 25.11.2015 14:05
    MonteDushano
    Ne poštuje srbac ni Život.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.