Odaberite dadilju na pouzdan i kvalitetan način

Odabir osobe kojoj treba poveriti dete je veoma ozbiljan, odgovoran i težak zadatak, a u Novom Sadu je sredinom prošle godine otvoren Porodični centar "Odrastanje", koji se bavi spajanjem roditelja i dadilja.

"Lako je pronaći osobe koje su zainteresovane za čuvaje dece, ali stvar je vrlo složena jer je odgovornost pri davanju preporuka roditeljima veoma velika. Naše dadilje prolaze nekoliko eliminacionih krugova. Selekcija se sastoji iz intervijua, testa ličnosti kao i iz obuka iz osnova razvoja deteta, prve pomoći. Takođe, prolaze obuku kojom se jasno definiše uloga dadilje u porodici", objasnila je za 021 Milana Jovančić, osnivačica Porodičnog centra "Odrastanje".

Ona je dodala da su protekle nedelje imali čak 60 žena koje su se javile na konkurs, ali da je rigoroznu selekciju prošlo svega njih sedam. "Sve dadilje imaju iskustva u radu sa decom, poseduju sanitarne knjižice i potvrde da nisu osuđivane. Na našim obukama one uče kako da podstaknu razvoj intelektualnih, fizičkih, emotivnih, socijalnih sposobnosti kod dece", kaže ona.

Centar postoji od avgusta 2015. i pored bebisitinga, za roditelje nudi mogućnost psihološkog i pedagoškog savetovanja.

Milana, koja je po struci diplomirani sociolog i psihološki savetnik za 021.rs otkriva kako je došla na ideju da započne ovaj posao.

"Već 11 godina radim sa decom, dok sam studirala aktivno sam radila kao dadilja, a volontirala u nevladinim organizacijama koje rade sa ugroženom decom. Svoje praktično iskustvo u radu sa decom sam upotpunjavala teorijskim znanjima. U poslednjih nekoliko godina, kroz razgovore sa roditeljima, shvatila sam koliko im je teško da pronađu osobu koja može da odgovori na njihove potrebe. U današnje vreme, roditeji su suočeni sa problemom manjka mesta u vrtićima. Drugi razlog zbog koga se roditelji opredeljuju za dadilje je preporuka psihologa, da deca do treće godine treba da ostane kod kuce i sve je to uticalo da se posvetim ovom poslu", objašnjava ona.

Saradnike centra čine pedagog, psiholog i medicinske sestre. Pri pokretenju posla, glavna ideja joj je bila da se promeni svest o ulozi dadilje, jer ona nije isto što i roditelj ili baka, a nije ni vaspitačica, već je njena uloga između.

Porodični centar "Odrastanje" svakodnevno uvećava svoju "porodicu", te tako sada imaju dadilje koje aktivno rade u prodicama, a i dovoljan broj onih koje su na raspolaganju roditeljima. Cene usluga formiraju se u zavisnosti od potreba roditelja. Roditelji podnesu zahtev centru na osnovu kog se pronađu tri dadilje koje ispunjavaju kriterijume i onda oni odaberu onu dadilju koju žele da angažuju. Sa tom dadiljom, kao i sa centrom, potpisuju ugovor.

Porodični centar "Odrastanje" nalazi se na Novoj Detelinari u Svetislava Kasapinovica 18, a svi roditelji kojima se dopada ideja da na taj način pronađu pravu osobu koja ce se posvetiti njihovoj deci, više informacija mogu naći na web sajtu i Fejsbuk stranici.

Autor: 021.rs

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti