Ne koristite sumnjive bankomate, možda vam snimaju PIN

Ako primetite nešto sumnjivo na bankomatu na kojem želite da podignite novac, nikako ga ne koristite, već obavestite banku o tome, savetuje Devica Kulundžić, rukovoditeljka Odseka za sprečavanje zloupotreba platnim karticama i rešavanje reklamacija Rajfajzen banke.
Ne koristite sumnjive bankomate, možda vam snimaju PIN
Foto: Pixabay
Svakog vikenda u aprilu četvorica bugarskih državljana pljačkali su ljude koji su Beogradu podizali novac sa bankomata jedne banke. Oni su na bankomate postavljali tzv. "skimere", skidali podatke sa kartica klijenata, zatim vraćali u Bugarsku, tamo izrađivali nove falsifikovane kartice sa zloupotrebljenim podacima, vraćali se ponovo u Beograd i dizali novac za sebe.
 
Beogradska policija uspela je da uđe u trag ovoj grupi, dvojica osumnjičenih su uhapšena, a dvojica su uspela da pobegnu. Pljačka se nastavila i ovog meseca, samo što su sada pljačkaši, umesto sa bankomata u Srbiji, sa Balija podizali novac sa tuđih bankovnih računa.
 
Devica Kulundžić objašnjava za N1 da su "skimeri" uređaji koji se ostavljaju na bankomatu i koji snimaju PIN koji korisnik unosi i preuzimaju podatke sa magnetne trake kartice, koje kasnije nanose na falsifikovane kartice.
 
Ona korisnicima poručuje da ako primete bilo šta sumnjivo na bankomatu sa kojeg žele da podignu novac, odmah obaveste kol-centar banke čiji je bankomat, i da taj aparat ne koriste.
 
"Ako primetite da se neki deo pomera ili da ne možete da ubacite karticu, ako vam tastatura ne izgleda stabilno ili ima tragova lepka, onda nešto nije u redu i najbolje je da ne koristite taj bankomat", savetuje ona.
 
Kulundžić ipak ističe da banke ulažu velika sredstva u zaštitu bankomata, postavljanje "antiskiming" uređaja i instalaciju zaštitnog softver. Srbija je, kako kaže, u dobroj poziciji u odnosu na region kada je u pitanju zaštita klijenata, ali dodaje i da kriminalne grupe stalno prate razvoj zaštitne tehnologije, te su banke stalno "u trci sa njima".
 
Dodatne mere zaštite koje klijenti mogu da preduzmu sa svoje strane, jesu na prvom mestu da se kartica i pin ne drža zajedno na istom mestu. Zatim, kako kaže, da se koriste bankomati na osvetljenim i prometnim mestima, u okvitu ekspozitura banke. Takođe, poželjno je rukom zaštititi tastaturu dok se unosi pin, jer se samim tim blokira kamera na eventualnom "skiming" uređaju, odnosno blokira se snimanje pina, objašnjava Kulundžić.
 
Podseća i da gotovo sve banka imaju SMS obaveštenja o transakcijama, i da je preporuka klijentima da obrate pažnju na svaku poruku od banke i da ako primete nepoznatu transakciju, odmah obaveste banku i kartica će momentalno biti blokirana.
 
Ukoliko se šteta ipak dogodi, banka će učiniti sve da nadoknadi klijenta u celosti, iako zakon u određenim slučajevima podrazumeva da deo štete snosi i sam korisnik, objašnjava sagovornica N1.
 
"Skiming" se, ukoliko se dogodi, utvrđuje u roku od nekoliko sati, kaže Kulundžić.
 
Ističe i da "skiming" uređaji ne mogu da skidaju podatke sa kartica sa čipom, i da je od uvođenja čipa, pad takvih prevara primetan. "Mali su regioni koji ne pokrivaju ovaj modul, nadam se da će ove prevare time biti iskorenjene", kaže ona.
 
Kulundžić kaže i da u Srbiji nisu zabeleženi hakerski napadi na bankomate i da postoje softverska rešenja koja sprečavaju takve intervencije, odnosno da bilo kakav pokušaj upada rezultira automatskim prekidom rada bankomata.
  • Nervirach

    21.05.2017 15:09
    Meni je svaki automat sumnjiv, cak i kada udjem za salter. Nego, ovaj sto je pisao nije podizao na automatu kod poste. Tipican srpski fuseraj.
  • Z

    21.05.2017 13:07
    Da li je sumnjivo ako bubasvaba gamize po bankomatu ?
  • lopovi na sve strane

    21.05.2017 13:04
    Kao na primer ovi drzavni aparati?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija