Nvidia lansira superkompjuter za samovozeće automobile

Jedan od najvećih svetskih proizvođača grafičkih čipova, američka kompanija Nvidia, predstavila je superkompjuter jačine 150 Mekbuk pro računara koji će upravljati samovozećim automobilima.

Direktor te kompanije Đen-Sun Huang predstavio je na ovogodišnjem sajmu tehnologije CES u Las Vegasu superkompjuter novi kompjuter za automobile "Drive PX2", veličine kutije za užinu, a procesorske snage jednake 150 Eplovih Mekbuk Pro računara.

Računar koji poseduje 12 CPU jezgara, što omogućava snagu procesiranja od osam teraflopsa i 24 triliona operacija učenja u sekundi, ima četiri GPU procesora i podržan je vodenim hlađenjem. Toliko jaka snaga procesiranja, kako smatra Nvidia, potrebna je da bi samovozeći automobili mogli da obrade informacije svih senzora, da kontrolišu vozilo i istovremeno da uče sebe kako najbolje da prepoznaju različite oblike u svom okruženju.

Ideja je, ističu predstavnici kompanije, da automobili budu potpuno autonomni i da ne zavise od povezanosti na mrežu.

Sudeći po tvrdnjama te kompanije, PX2 superkompjuter može da obradi informacije dobijene sa 12 video kamera, optičkih i laserskih radara (lidar), kao i ultrasoničnih senzora.

"Nvidijini grafički procesori su ključni za napredak u učenju i superkompjutingu. To koristimo kako bismo napravili mozak budućih autonomnih vozila koja će konstantno biti na oprezu i, na posletku, postići superljudski nivo svesti o okruženju", rekao je Huang, a prenosi sajt te kompanije.

Prema njegovim rečima samovozeći automobili će povećati bezbednost i uvesti nove, pogodne usluge mobilnosti, kao i lepša urbanistička rešenja. Drive PX2 sistemom upravlja Nvidia DriveWorks softverski paket. Prvi partner Nvidinog Drive PX2 sistema biće švedski proizvođač automobila Volvo, ali koristiće ga i Audi, Mercedes-Benc, Dajmler, Ford i BMW. Oni će ga dobiti u drugom kvartalu ove godine, dok će široj javnosti biti dostupan u četvrtom kvartalu, navodi se na sajtu Nvidije.

CES je jedan od najprestižnijih sajmova potrošačke elektronike i tehnologije koji se svakog januara održava u Las Vegasu u Sjedinjenim Američkim Državama.

Autor: Tanjug

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija