Nije nedostižno sarađivati sa CERN-om

Nije nedostižno sarađivati sa CERN-om, pod uslovom da imate kvalitetan proizvod, jer je kvalitet nešto što je njima veoma važno, izjavio je danas Predrag Mitić vlasnik firme "Promek" iz Velike Plane koja već sarađuje sa ovom evropskom organizacijom za nuklearno istraživanje.
Mitić je, nakon sastanka grupe malih firmi sa predsednikom Privredne komore Srbije Markom Čadežom na Institutu Vinča, govorio kao predstavnik firme koja već tri godine sarađuje sa CERN-om, a bavi se izradom delova visoke preciznosti u mašinstvu. "Kontakt sa CERN-om uspostavili smo slučajno, javljali smo se na tendere, nekoliko smo izgubili ali smo i dobijali poslove", rekao je on.
 
Mitić je istakao da je velika korist od saradnje sa tom organizacijom jer se ulazi u svet novih tehnologija, stiču se nova znanja, a tu je i prestiž, jer je CERN poznat svuda u svetu. "Ono što je njima važno jeste kvalitet i tačnost isporuke, ali je kvalitet izrade ipak posebno važan. Toliko da, mogu da tolerišu i nekoliko dana kašnjenja u isporuci, ali neće tolerisati ako nemate kvalitet", objasnio je.
 
Srbija je pridruženi član i redovno uplaćuje godišnju članarinu CERN-u, a do sada su najveću korist od toga imali istraživači i naučne institucije u eksperimentima u oblasti fizike, rekao je Nebojša Nešković iz Instituta Vinča. Rukovodstvo CERN-a je posebno zainteresovano da preduzeća iz Srbije počnu da dobijaju poslove u CERN-u, naveo je, jer bi se na taj način uspostavila dvosmerna saradnja i omogućio ubrzani razvoj akceleratorskih tehnologija u Srbiji.  
 
"Saradnja Srbije i CERN-a  u oblasti akceleratorskih tehnologija uspostavljena je u maju 1991. godine u vezi sa izgradnjom akceleratorske instalacije Tesla u Vinči i odvijala se uspešno do juna 2001. godine kada je prekinuta. Uloga Vinče bila bi da organizuje i predvodi grupu kompanija zainteresovanih da aktivno učestvuju u izgradnji akceleratora u CERN-u, a osnov za to je znanje i iskustvo Vinče u oblasti akceleratorskih tehnologija stečeno u periodu izgradnje Tesle", objasnio je on.   
 
Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež najavio je da će do kraja narednog meseca u okviru PKS biti formirana grupacija koja će imati operativne kadrove, kako bi se pomoglo malim firmama da počnu da rade za CERN. "Očekujem da ćemo zatim, verovatno već u junu, moći da dovedemo u Srbiju ljude iz CERN-a i da razgovaramo ovde. Me možemo da očekujemo da će naše firme masovno i preko noći početi da dobijaju tamo poslove, ali moramo da napravimo taj korak", rekao je Čadež.
 
Prema njegovim rečima, ako se bude aktivno radilo na tome, za tri ili četiri godine, domaće firme bi mogle da imaju pun kapacitet za saradnju sa CERN-om. Čadež je objasnio da se danas u Institutu Vinča sastao i sa predstavnicima 33 kompanije koje se bave elektronikom, mašinskom obradom, robotikom, IT-jem, a da će se nova grupacija u okviru PKS baviti isključivo povezivanjem njihovih potreba i apliciranjem za poslove u CERN-u.
 
Autor: Tanjug

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija