VIDEO: Astronauti popravljaju robotsku ruku na svemirskoj stanici

Dvojica američkin astronauta danas su izašla u svemirsku šetnju da poprave robotsku ruku Medjunarodne svemirske stanice, saopštila je američka svemirska agencija Nasa.
Astronauti Rendi Bresnik i Mark Vande Haj počeli su svoj izlazak u 14.05 po centralnoevropskom vremenu kada su aktivirali baterije svog svemirskog kombinezona i zatim izašli u svemirski prostor. Njihov izlazak u svemir trajao je šest i po sati. To je prva od tri svemirske šetnje planirane tokom dve nedelje.
 
Oni treba da zamene šaku velike robotske ruke proizvedene u Kanadi. Mehanizam za prihvat je loše funkcionisao u avgustu.
 
Ruka je duga 18 metara i ima presudnu ulogu u radovima na svemirskoj stanici i takodje služi da "uhvati" letelice koje redovno dolaze da snabdevaju stanicu. Ruka koja je dobro služila više od 16 godina pokazuje znake umora i Nasa želi da ona bude u savršenom radnom stanju da bi mogla da prihvati američku svemirsku letelicu za snabdevanje idućeg meseca.
 
Ovo je 203. svemirska šetnja u istoriji Medjunarodne svemirske stanice.
 
  • LALA

    06.10.2017 09:53
    Bravo Nasa .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija