VIDEO: Lansiran satelit koji će tražiti planete na kojima postoji život

Američka Nasa lansirala je sinoć satelit koji će tragati za planetama na kojima bi mogao da postoji život.
Satelit za istraživanje prolazećih egzoplaneta (TESS) lansiran je u 00.51 časova po srednjoevropskom vremenu iz Kejp Kaneverala na Floridi, na raketi "Space X falcon 9".
 
Misija je prvobitno bila planirana za ponedeljak, 16. april, ali je pomerena da bi stručnjaci dodatno testirali navigacioni sistem.
 
TESS je uspešno postavljen u orbitu, saopšteno je iz kompanije "Space X" oko sat vremena posle lansiranja.
 
Satelit će posmatrati oko 200.000 najsvetlijih zvezda u blizini našeg Sunca u potrazi za egzoplanetama. Nasa je saopštila da je uređaj sposoban da uoči planete u trenutku kada one periodično blokiraju deo svetlosti koje emitiju zvezde oko kojih kruže.
 
"Koliko svetova postoji van Sunčevog sistema", pitala je Nasa na svom nalogu na Tviteru, gde je objavila video-snimak lansiranja.
 
TESS će koristiti četiri kamere "za pretraživanje skoro čitavog neba u potrazi za nepoznatim svetovima".
 
Naučnici iz ove misije očekuju da će katalogizovati hiljade potencijalnih egzoplaneta, a oko 300 bi trebalo da budu veličine Zemlje ili dvostruko veće od nje.
 
Nasa je objavila da će satelit tragati za egzoplanetama koje najviše obećavaju u smislu postojanja uslova za život.
 
Podaci će biti sakupljani u periodu od dve godine, a TESS će za to vreme pretražiti čitavo nebo podeljeno u 26 jednakih sektora. Snažne kamere posmatraće svaki sektor najmanje 27 dana, fokusirajući se na najsvetlije zvezde.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija