Oko 30 miliona dokumenata o Holokaustu dostupno na internetu

Međunarodna služba traženja (ITS) saopštila je da je objavila preko interneta inventar iz vremena holokausta, čime će javnosti biti omogućen uvid u oko 30 miliona dokumenata o nacističkom proganjanju, prisilnom radu i sudbini preživelih.

Iz Arhive koja se nalazi u Bad Arolsenu u Nemačkoj saopšteno je danas da su uključeni i delovi dokumenata koji su samo delimično arhivirani. Detaljniji opisi će biti dodavani postepeno.

Međunarodnu službu za traženje formirali su zapadni saveznici poslednjih dana Drugog svetskog rata i prvobitno je njome rukovodio Crveni krst, a cilj je bio da pomogne u rasvetljavanju sudbine žrtava Holokausta i drugih.

U 2007. godini naučnici i istraživači su dobili pristup dokumentima iz arhive čime je počela transformacija arhiva iz službe za traženje u instituciju za istraživački rad.

Pristupom preko interneta istraživači će moći da se pripreme za posetu arhivu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet