Bomba u blizini dve škole u Belfastu

Dve škole i nekoliko desetina domaćinstava evakuisano je u Belfastu, pošto je u blizini policijske stanice u prestonici Severne Irske pronađena bomba.

Dve škole i nekoliko desetina domaćinstava evakuisano je u Belfastu, pošto je u blizini policijske stanice u prestonici Severne Irske pronađena bomba.

Upozorenje je usledilo posle dva bombaška napada tokom poslednje dve nedelje, koje su, prema saopštenju policije, izvršili irski nacionalistički ekstremisti.

Policija je početkom meseca presrela kombi koji je prenosio četiri bombe, čiji je cilj, kako veruju vlasti, bila policijska stanica. Prošlog vikenda, trojica policajaca zamalo su izbegla smrt, kada je, dok su pešice patrolirali u predgrađu Belfasta, bomba eksplodirala na samo nekoliko metara od njih.

Mirovnim sporazumom, postignutom 1998, uglavnom su okončani sukobi koji su tri decenije, u pokrajini pod upravom Velike Britanije, trajali između katoličkih irskih nacionalista koji žele da se priključe Irskoj i protestantskih unionista koji žele da ostanu u sastavu Velike Britanije. Međutim, ekstremni nacionalisti, među kojima ima bivših operativaca koji su se odvojili od Irske Republikanske Armije (IRA) pošto je proglašeno primirje, još uvek izvode povremene oružane i bombaške napade.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet