Izrael bombardovao Siriju

Izraelski borbeni avioni su, prema tvrdnjama neimenovanog američkog zvaničnika, izvršili vazdušni napad na jednu zgradu u Siriji, prenosi Si-En-En.
Izraelski borbeni avioni su, prema tvrdnjama neimenovanog američkog zvaničnika, izvršili vazdušni napad na jednu zgradu u Siriji, prenosi Si-En-En.

Meta izraelskih aviona najverovatnije je bilo jedno vojno skladište odakle je oružje trebalo da bude poslato proiranskom Hezbolahu u Liban, a ne objekat sa hemijskim oružjem, kako se najpre mislilo, javio je Si-Bi-Es.

To se najverovatnije dogodilo između četvrtka i petka, a izraelski avioni tom prilikom nisu povredili vazdušni prostor Sirije. Za sada nema zvanične potvrde o tom događaju.

Međutim, izraelski ministar odbrane Ehud Barak je rekao da nema šta da doda medijskim izveštajima o ovom napadu.

Ukazao je da je ono što se desilo u Siriji dokaz da kada izraelska vlada nešto kaže, ona to i misli i podsetio da se Izrael protivi isporuci oružja iz Sirije Hezbolahu, prenosi Al Džazira.

Sirijski ambasador u Ujedinjenim nacijama Bašar Džafari kaže da nije upoznat da je bombardovan objekat u Siriji, dok Bela kuća i Pentagon prebaciju loptu u izraelsko dvorište.

Portparolka izraelske vojske nije želela da komentariše takve izveštaje, kao ni izraelska ambasada u Vašingtonu.

U međuvremenu, američki predsednik Barak Obama rekao je da ne predviđa slanje kopnenih trupa u Siriju zbog mogućeg korišćenja hemijskog oružja, ali da će sve učiniti kako bi se zaštitili američki nacionalni, bezbednosni interesi.

Obama je ponovio da su potrebni jasni dokazi da je sirijska vlada upotrebila hemijsko oružje što bi za Ameriku predstavljalo prekretnicu, ali je dodao da Sjedinjene Države neće žuriti sa odgovorom.

On je rekao da ne odbacuje bilo koju opciju, jer se okolnosti mogu menjati i dodao da su lideri u regionu zainteresovani za odlazak sa vlasti predsednika Asada i stabilizaciju situacije u toj zemlji i da se slažu sa njegovom stavom vezanim za kopnene trupe.

Istakao je da, ipak, ne predviđa slanje vojske u Siriju, jer to ne bi bilo dobro za Ameriku, ali ni za Siriju.

Američki ministar odbrane Čak Hejgel je prvi američki visoki zvaničnik koji je javno rekao da se u Vašingtonu preispituje dosadašnje protivljenje snabdevanju sirijske opozicije oružjem u slučaju da se potvrdi da je vladajući režim upotrebio hemijsko oružje.

  • Bojler

    04.05.2013 21:29
    Izraelski antisemitizam
    I ovo je verovatno "opravdana" agresija bas kao i godinama raketiranje Palestine.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet