Organizacija iz Srbije na listi terorista zbog arapskog proleća

Lista "terorističkih organizacija", koju su objavile vlasti Ujedinjenih Arapskih Emirata (UEA), a na kojoj se nalazi oko 80 organizacija, među kojima i beogradski Centar za primenjene nenasilne akcije i strategije (CANVAS), jeste "lista političkih protivnika", ističe nemački ekspert za islam Ridiger Lolker.

Lista "terorističkih organizacija", koju su objavile vlasti Ujedinjenih Arapskih Emirata (UEA), a na kojoj se nalazi oko 80 organizacija, među kojima i beogradski Centar za primenjene nenasilne akcije i strategije (CANVAS), jeste "lista političkih protivnika", ističe nemački ekspert za islam Ridiger Lolker. On je dodao da je organizacija iz Srbije zbog "arapskog proleća" dospela među terorističke organizacije.

Lolker je naglasio da je lista problematična jer postoji razlika između organizacije Boko Haram i Muslimanskog bratstva. Boko Haram želi na severu Nigerije da uspostavi versku državu, a Muslimansko bratstvo je, kako je ukazao, daleko umerenije. Prema njegovom mišljenju UAE su, u saglasnosti sa egipatskom politikom, promenile stav prema Muslimanskom bratstvu i uvedena je zabrana svakoj podršci te grupacije, pa čak i komunikacija sa njima se kažnjava.

"Ovom listom se politički protivnici proglašavaju teroristima", naglašava predavač na bečkom Univerzitetu. On je kazao da Ujedinjeni Arapski Emirati CANVAS-u, na primer, pripisuju suodgovornost za "arapsko proleće" i zbog toga se ova organizacija smatra opasnom.

Objavljivanje liste izazvalo je brojne reakcije u Evropi. Tako je predsednik Udruženja muslimana Švedske Omar Mustafa rekao da je "smešno da jedan mali režim, koji je poznat po nasilju i zločininima protiv čovečnosti, definiše jednu organizaciju evropskog civilnog društva terorističkom".

I izvršni direktor CANVAS-a Srđa Popović izjavio je da je u pitanju nesporazum ili greška, kao i da će učiniti sve da se nesporazum otkloni.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet