Tužilaštvo i Agencija za borbu protiv korupcije proveravaju Malog

Agencija za borbu protiv korupcije pokrenula je proveru imovine gradonačelnika Beograda Siniše Malog, a poslovanje proverava i tužilaštvo zbog privatizacije Beopetrola 2003. godine.
Agencija za borbu protiv korupcije pokrenula je proveru imovine gradonačelnika Beograda Siniše Malog, a poslovanje proverava i tužilaštvo zbog privatizacije Beopetrola 2003. godine.

Afere u kojima se nakon pisanja KRIK-a našao gradonačelnik Beograda Siniša Mali i dalje čekaju njegov odgovor, a u međuvremenu se pojavljuju novi detalji.

Siniša Mali nije prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije direktorske pozicije u ofšor kompanijama preko kojih je kupio 24 stana na Bugarskom primorju. Takav odgovor je od Agencije dobio Centar za Vladavinu prava. Zbog toga je Agencija pokrenula i proveru imovine i prihoda sadašnjeg gradonačelnika. Poslovanja Malog, poslednje dve godine, proverava i Tužilaštvo, zbog privatizacije Beopetrola 2003. godine.

Veo tajni oko poslova sadašnjeg gradonačelnika prestonice, postaje sve duži. Kao direktor dve ofšor kompanije sa Devičanskih ostrva Siniša Mali većinu stanova u Bugarskoj, tokom 2012. i 2013. godine, kupio je od kompanije "Akladi". Iza nje stoji Srđan Dabić, koji je pre 12 godina zastupao "Lukoil" u privatizaciji srpskog lanca benzinskih pumpi Beopetrol. Predsednik tadašnje tenderske komisije u Agenciji za privatizaciju, bio je upravo Siniša Mali.

Savet za borbu protiv korupcije već godinama tu privatizaciju smatra spornom, kaže član Saveta Dušan Slijepčević. "Posle izlaska, odnosno zaključenja ugovora o privatizaciji, Siniša Mali se zaposlio u Beopetrolu, odnosno Lukoilu, na mesto direktora. Ne treba biti mnogo mudar pa videti neku povezanost ili najblaže rečeno sukob interesa", navodi on. Savet je izveštaj o privatizaciji Beopetrola, 2013. predao Vladi Srbije i Tužilaštvu. Međutim, predistražni postupak i dalje traje. Poslednji odgovor iz Tužilaštva stigao je u maju. "Odgovor njihov je da konačnog izveštaja iz policije nema. To znači da neko u policiji drži taj predmet po, verovatno, nečijem nalogu", ocenjuje Slijepčević.

Dok je Mali bio u Agenciji privatizovan je i "Alfaprotein" kod Vršca. KRIK tvrdi da je Mali ubrzo posle toga bukvalno dobio 10 hektara državnog zemljišta. Kao vlasnici ili učesnici u poslovima oko tog zemljišta u dokumentaciji se, osim Siniše Malog, spominju i njegov otac, brat i supruga. Novinar Ivan Ninić smatra da su se sada stekli svi uslovi da Poreska uprava proširi krug lica provere unakrsne imovine, a ne samo Sinišu Malog. "Mi vidimo da je jedan širi krug lica blizak Siniši Malom, povezan sa sumnjivim transakcijama iz ofšor zone", kaže Ninić. Poreska uprava na svako pitanje o proveri gradonačelnikove imovine i prihoda, odgovara da su informacije o poreskim obveznicima službena tajna.

  • www

    27.10.2015 22:10
    Vucicev mali stoji pravo !
  • Joca

    27.10.2015 21:23
    Aha
    Mislim da ce samo mig naseg "Presvetlog" biti dovoljan da svaka istraga ne samo stane vec i nestane. Ne bi bilo prvi put... a ni poslednji.
  • 27.10.2015 21:00
    Koliko se secam Vucic je zapenio pricajuci kako se oni bore protiv korupcije. Ajde da vidimo kako ce da dela, mada najverovatnije nece nista biti dok su na vlasti.

    Ocigledno je da su Malisa i Lukoil zestoko ostetili, da ne kazem opljackali Beopetrol a jos kad su ga posle kupovine zaposlili u u isti taj Beopetrol to je skandal.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.