Odloženo suđenje Mladićevim jatacima

Ponovljeno suđenje optuženima za pomaganje u skrivanju Ratka Mladića odloženo je za 10. februar naredne godine, zbog izostanka jednog od optuženih.
Ponovljeno suđenje optuženima za pomaganje u skrivanju Ratka Mladića odloženo je za 10. februar naredne godine, zbog izostanka jednog od optuženih.

 

Sa suđenja je izostao penzionisani general-potpukovnik Vojske Republike Srpske Marko Lugonja, a njegovi advokati nemaju informacije zašto nije prisustvao suđenju, jer se, do sada, redovno odazivao. Oni će u najkraćem roku obavestiti sud u Beograd o razlozima izostanka njihovog branjenika.

Prvom presudom okrivljeni su bili oslobođeni optužbi ili su optužbe protiv njih bile odbijene zbog zastarelosti, ali je ta presuda ukinuta i proces suđenja je obnovljen. Optuženima, koji su uglavnom izbeglice iz Bosne i Hercegovine, na teret je stavljeno da su u različitim periodima od 2002. do 2006. godine pomagali Mladiću da ne bude otkriven, iako su znali da je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju izdao nalog za njegovo hapšenje.

Kao glavni organizator jataka u optužnici je ranije bio označen oficir Vojske Republike Srpske Jovo Đogo, koji je u toku procesa preminuo. Jataci, koji su krili Mladića posle 2006. do njegovog hapšenja pet godina kasnije 26. maja 2011. godine, sklopili su sporazum o priznanju krivice s Tužilaštvom za ratne zločine, na uslovne kazne zatvora.

Istraga protiv "Mladićevih jataka" počela je krajem 2006. godine, a prvi sudski proces počeo je 2007. godine. Suđenje je ispočetka krenulo u septembru, jer je došlo do promene sudije. Tokom procesa se promenilo čak osam sudija, a svi okrivljeni negiraju krivicu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.