Država će plaćati alimentaciju do prinudne naplate

Nacrt Građanskog zakonika, koji je na javnoj raspravi, predviđa uvođenje alimentacionih fondova.

Iz tih fondova bi se detetu roditelja koji više ne žive u bračnoj ili vanbračnoj zajednici, isplaćivalo izdržavanje koje je sud odredio pravnosnažnom i izvršnom odlukom, a koju roditelj - dužnik izdržavanja, izbegava da izvrši.

Pisci Prednacrta GZ su smatrali da država, odnosno Fond, zapravo treba da preuzme teret prinudne naplate od roditelja dužnika koji bi kasnije državi morao da vrati isplaćeni iznos uz troškove prinudne naplate, u interesu deteta.

Do usvajanja ovog predloženog zakonskog rešenja majke dece čiji očevi ne žele dobrovoljno da plaćaju alimentaciju koju je odredio sud, mogu da se obrate privatnim izvršiteljima, koji imaju mehanizme da nađu najefikasniji način za namirenje potraživanja - bilo administrativnom zabranom na plati ili penziji, bilo prodajom pokretne ili nepokretne imovine dužnika.

Mada sud može svojom presudom da odredi i da majka bude ta koja će plaćati alimentaciju, kada dete pripadne drugom roditelju na staranje, takvi su slučajevi u našoj praksi još uvek retka pojava.

Što se tiče ideje za uvođenje alimentacijonih fonadova predviđeno je da sredstva isplaćena iz alimentacionog fonda državi refundira roditelj dužnik.

Članica Komisije za izradu GZ Olga Cvejić Jančić kaže da bi roditelj dužnik u tom slučaju morao da fondu vrati utvrđeni iznos izdržavanja, uvećan za 10-15 odsto na ime naknade prinudne naplate.

Uslov za ostvarivanje prava na isplatu izdržavanja iz alimentacionog fonda bi bio da dužnik izdržavanja ne ispunjava uredno svoju obavezu izdržavanja deteta u periodu od tri meseca uzastopno ili u roku od šest meseci sa prekidima.

Komisija, kako je navela Cvejić Jančić, smatra da bi ovi fondovi bili vrlo značajni za stabilnost porodice, jer bi na naj način bila obezbeđena elementarna sredstava za život deteta od najranijih dana pa do punoletstva ili do završetka školovanja.

"Kada se planira porodica sa trenutnim sistemom u kom je razvod lak i jednostavan, i u kom se javlja veliki broj slučajeva neplaćanja izdržavanja, onda se uvek plan rađanja ograničava na što manji broj dece jer te teškoće najčešće padaju na ženu, odnosno onog roditelja kome se dete poveri posle prekida zajednice", ukazala je Cvejić Jančić.

Zbog toga, kako je navela, postoji i ograničen natalitet jer teret izdržavanja i podizanja deteta, koji nije mali i beznačajan, pada samo na jednog roditelja.

"Mislim da to treba da utiče na neki način i na staibnost porodičnih odnosa i ekonomski asprekt i na neki način natalitet", zaključila je Jančić.

Autor: Tanjug

  • Duznik

    07.01.2016 21:25
    rasprodato
    Sve sam rasprodao-ostala mi samo kosacica za travu (u Listopadu joj crko motor).Imam Djarmin pasos i ja odo,a vi se alimentirajte.
  • Gradjevinar

    07.01.2016 20:59
    Divno
    To je divna vest za nas gradjevinare.Izgradnja stanova je stala,ali na osnovu ovog clanka zakljucujem da ce u 2016 god. izgradnja SIGURNIH KUCA-naravno ZENSKIJEH doziveti pravi boom.Jedva cekam prve tendere,pardon javne nabavke.
  • dejan021

    07.01.2016 13:49
    teska budalastina
    Pa ovim se samo podstice da muskarci ne ulaze u bracne odnose i da opada natalitet koji je vec tragican. A majke koje vec imaju problem sa muzevima koji ne placaju alimentacije ce imati jos veci problem tako sto ce muzevi da postanu jos nasilniji prema njima kada im izvrsitelji oduzmu sve sto imaju. Mislim da se mora pronaci bolji nacin da dete ne trpi i da se poveca natalitet u zemlji a to je pre svega zaposljavanje ovog napacenog naroda i povecanje produktivnosti i plata a ne sarene lazi koje slusamo vec od 90-ih pa sve do sada ...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.