Direktori javnih preduzeća moraće da polažu test znanja

Vlada Srbije donela je uredbu o merilima za izbor direktora javnih preduzeća koja predviđa usmenu i pismenu proveru njihovog znanja.

Kandidati će pred Komisijom za sprovođenje konkursa pokazati imaju li znanje iz stuke, ali i stranog jezika i računara. Ovo će se primeniti na blizu 740 direktora preduzeća u nadležnosti republike i lokalnih samouprava.

- Narednih dana vlada bi trebalo da formira komisiju za preduzeća u njenoj nadležnosti, a to će morati da urade i lokalne samouprave. Za svako preduzeće utvrdiće se pitanja, Komisija će znanje kandidata ocenjivati ocenama od jedan do tri. Predmet ocenjivanja bi bilo poznavanje delatnosti preduzeća, propisa, veštine logičkog zaključivanja, organizacione sposobnosti i veštine upravljanja resursima. Proveravaće se i znanja stranih jezika, kao i rad na računaru i to od strane stručne osobe - kaže izvor Blica.

On dodaje da je ovaj dokument kod mnogih direktora izazvao paniku, posebno na lokalu, jer im je jasno da ove provere ne mogu da prođu.

- Ako se dosledno budu primenjivali ovi kriterijumi, mnogi direktori koji su sada na funkcijama u velikim državnim sistemima ne bi dobili prelazne ocene. Nije mali broj njih koji su diplome stekli na ne baš priznatim fakultetima i pod nerazjašnjenim okolnostima, a umesto struke, partija im je bila preporuka za funkciju - navodi sagovornik lista.

Stručnjaci su skeptični da će se ova uredba dosledno primenjivati.

- To je samo još jedna promena na papiru, a u pitanju je šminka, kojom će se zabašuriti najveća boljka svih vlasti - da se javna preduzeća tretiraju kao partijski plen. Opet će se naći način da se progura kandidat po volji vlasti, tako da sumnjam da će neki vrhunski stručnjak iz energetike pobediti partijskog kadra za EPS. U nedostatku rešenja za suštinske probleme javnih preduzeća, pribegava se parodičnim inovacijama. Postojećim zakonima je definisano kako se bira direktor pa mi je onda nejasno da li se ovakvim novotarijama raspisuje konkurs za prevodioca ili direktora javnog preduzeća - kaže Dragan Dobrašinović iz Koalicije za nadzor javnih finansija.

Direktori preduzeća mahom nisu želeli da komentarišu novi način izbora.

  • Brus Vilis

    08.08.2016 18:28
    Pretpostavljam da znate kako su mnogi od direktora stekli fakultetske diplome? Šta je još jedan ispit... Možda 200, 300 evrića i to je to.
  • Krampača

    07.08.2016 00:42
    Didulidudu
    Ajoj, pa šta će nam precccednik? Tešiće ga uz kazan njegova olimpijka.
  • Jokara vodovodski

    06.08.2016 21:04
    tehnolog
    Svi režimi prolaze ja opstajem, diplome pregledajem.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.