Opasni medicinski i otpad zaraženih životinja bacaju gde stignu

U Srbiji je od 5.000 tona medicinskog i veterinarskog otpada koji je prošle godine registrovan, samo polovina prerađena ili uništena, a ostatak je odložen na nepropisan način.
- Ne postoji registar ustanova koje naprave medicinski i veterinarski otpad i to bi trebalo da se to što pre uradi - rekao je izvršni direktor kompanije "Remondis Medison" Bojan Sudarev na skupu o zaštiti životne sredine u Skupštini Srbije.
 
On je na sednici Odbora za zaštitu životne sredine o problemima u upravljanju opasnim otpadom istakao da "neke državne medicinske ustanove tretiraju otpad, neke to čine delimično, a pojedine ga prerađuju za novac".
 
- Zdravstvene ustanove koje prerađuju tuđi otpad za novac naplaćuju to dvostruko, i od Fonda za zaštitu životne sredine i države. Pojedini zdravstveni centri koji prerađuju otpad rade to ispod standarda, a nije retko da se u njima tretira i veterinarski otpad - rekao je Sudarev, čija se kompanija bavi preradom medicinskog i veterinarskog otpada.
 
Predsednik Izvršnog odbora Pokreta zelenih "Breza" Aleksandar Antonijević naglasio je da se u Srbiji dnevno stvara 500 tona otpada animalnog porekla, a godišnje 180.000 tona, od čega jer 60 tona od zaraženih životnja.
 
- Dobar deo životinjskog otpada se ne odlaže čak ni po domaćim standardima - da se zakopa metar dubine i dezinfikuje ili spali, već se jednostavno baca po deponijama i brdima. Po standardima Evropske unije otpad životinjskog porekla se spaljuje u spalionicama na 1.200 do 1.600 stepeni. Novac koji je bio namenjen da se izgradi spalionica u Kragujevcu preusmeren je za izgradnju puta Batočina-Kragujevac - rekao je Antonijević.
 
On je dodao da spalionica košta milion evra, ali da se uloženi novac vrati za šest do deset godina. - Za kilogram spaljenog otpada životinjskog porekla država daje subveciju od deset dinara, a i klanice koje stvaraju takav otpad plaćaju uništavanje, tako da postrojenje za spaljivanje ne samo da rešava problem otpada, nego stvara profit jer može da preradi 500 kilograma na sat - dodao je Antonijević.
 
Generalni sekretar Udruženja industrije otpada "Hrabri čistač" Sandra Kamberović predložila je da se u 2017. godini planira budžet "Zelenog fonda" od 50 miliona evra, od čega bi se 70 odsto iskoristilo za rešavanje "istorijskog zagađenja i sanaciju deponija".
 
- Sanacija istorijskog zagađenja je obaveza Srbije i ne može da se finansirati iz donacije. Pitamo državu kada se može očekivati konačna lista zagađenih lokacija. Procenjuje se da postoji 350 zagađenih lokacija gde je potrebna dekontaminacija zemljišta - rekla je Kamberović.
  • NS

    15.11.2016 10:19
    @Veganka
    Ja nisam vegan, ali sam vegetarijanac. Meso uglavnom solim Vegetom.
  • Mononukleoza

    15.11.2016 08:18
    Bacaju se na Srbiju i druge stvari, samo se o tome ne piše.
  • Salamander@Veganka

    15.11.2016 06:48
    u cemu je oroblem?
    Vi vegani nemojte jesti ni " leseve ubijenih zivotinja" ni nemojte piti " produkte mlecnih zljezda majki neljudskog roda", nemojte jesti ni " nerodjene embrione ptica", ali nemojte ni nevegane sprecavati da to isto rade. Cutite, pustite ih da se sto vise razbole, da sto vise cekaju u redovima u zdravstvenim ustanovama, da pri tome stojeci u redovima puse sto vise, da glasaju kako hoce... bice ih sve manje, dok na kraju ne preostanu samo zdravi i mudri i svesni.
    To je prirodno odabiranje!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija