"Nedićeva vlada bila je marionetska uprava"

Svedočenjem istoričara Milana Ristovića, koji je proučavao život i rad Milana Nedića, nastavljen je maratonski proces za rehabilitaciju predsednika srpske vlade pod nemačkom okupacijom.
Kako prenosi N1, Ristović je objasnio da je glavni zadatak Milana Nedića, kada je imenovan za predsednika Vlade, bio gušenje ustanka u Srbiji. On je, pozivajući se na Nedićeve izjave, rekao da je predsednik srpske vlade pod nemačkom okupacijom svoje imenovanje na tu poziciju prihvatio kao vrstu samožrtvovanja za spas srpskog naroda.
 
Nedić je imao više uslova za prihvatanje dužnosti, među kojima je ključan bio prestanak represalija nad Srbima, ali su skoro svi njegovi zahtevi odmah odbijeni.
 
Dobio je simbolične ustupke kao što su isticanje zastave Srbije i slike kralja Petra u posebnim prilikama i ništa više. Pretio je samoubistvom i ostavkom zbog represalija, posebno nakon zločina u Kragujevcu i Kraljevu, ali bezuspešno. Tražio je i prestanak ubijanja Srba na teritorijama pod kontrolom Hrvata, Mađara i Bugara, ali je i tu odbijen uz odgovor da ga se to ne tiče, naveo je Ristović.
 
Ristović je više puta ponovio da je Nedić konstantno izjavljivao lojalnost Nemcima i da je u potpunosti bio na liniji nemačke propagande. Kako je rekao, Nedićeva vlada nije bila vlada, već marionetska uprava čiji je zadatak bio da bude instrument za ostvarivanje ciljeva okupatora.
 
Ročište je proteklo u mučnoj atmosferi, često je dolazilo do verbalnih okršaja na liniji advokat - sudija i advokat - svedok. Najčešći razlog bila su pitanja advokata koja su i sud i svedok često smatrali nerelevatnim.
 
Profesor Ristović je više puta preporučivao advokatu da prouči literaturu, a sudija se često bunila smatrajući da se suđenje odugovlači nepotrebnim pitanjima.
 
Ročište će biti nastavljeno u martu saslušanjem naučnog saradnika Instituta za noviju istoriju Aleksandra Stojanovića.
  • Lustracija...

    23.01.2018 19:47
    Ili kastracija
    Ovde nece biti napredka dokle god svi komunisti i njihovi potomci ne budu lustrirani..
  • Rehabilitacijsko

    23.01.2018 18:23
    Ludilo
    Mungose ako nisi razumeo napisan tekst znači da nisi vredan nekog daljeg objašnjavanja.

    Nedić je bio zločinac i tu nema diskusije niti ima tu nekog drugog tumačenja.

    To su istorijske činjenice.
  • Мунгос

    23.01.2018 17:17
    @ Rehabilitacijsko,
    Овај твој галиматијас би могао добро да прође у Хајд парку у Лондону. тамо где пуштају свакога да прича шта хоће, шта му је воља, па чак и против енглеске краљице.
    Плус, треба неко да пре твог говора достави слушаоцима тумачење, и шта си то хтео да кажеш. Да људи знају о чему се ради.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.